МВР прави голямо антитерористично учение тази вечер

МВР прави голямо антитерористично учение тази вечер - картинка 1

Засилени са мерките по летищата, жп-гарите, а за София и по метростанциите.

1/Сериозна заплаха за европейската сигурност, констатира вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова по повод атентата в Брюксел, цитирана от news.bg.

Според нея всички европейски държави са застрашени.

Към момента няма информация за пряка опасност за България, увери Бъчварова на брифинг в силовото ведомство.

След два часа ще се проведе заседание на Националния оперативен щаб по сигурността,

свикано от вътрешния министър. На него ще присъства и премиерът Бойко Борисов.

Румяна Бъчварова изтъкна, че е в непрекъснат контакт с партньорските служби. Веднага след получаването на информацията за атентата в Брюксел, страната ни е взела мерки за сигурността.

Засилени са мерките по летищата, жп-гарите, а за София и по метростанциите. Засилен е и граничният контрол, увери още Бъчварова.

За момента не планирано затваряне на границите, стана ясно още от думите на вътрешния министър. Бъчварова увери, че получава непрекъснато информация от колегите си от Гърция и Турция. „Нямаме заплаха по линия на външната ни граница към момента”, заключи Бъчварова.

В момента се провежда и полицейска операция, като не бе дадена информация обаче какво точно проверяват служителите.

Министър Бъчварова напомни и че тази вечер предстои да се проведе мащабно антитерористично учение в столицата. То е планирано още преди два месеца, но по ирония на съдбата съвпада точно с атентата в Брюксел.

Във връзка с обучението полицейското присъствие ще бъде засилено, а в районите, където ще се провеждат конкретни действия, които са част от обучението, ще бъде отцепвано и движението. Бъчварова призова гражданите да проявят разбиране. По думите й ще бъде полезно те да се съобразяват с указанията на служителите на реда.

По-късно от пресцентъра на МВР уточниха:

В късните часове днес на територията на столицата предстои провеждането на мащабно учение за действия в кризисна ситуация. В хода му ще бъдат оценени възможностите за реакция на различни държавни структури, координацията между тях и обмена на информация, съгласно Националния план за противодействие на тероризма.
Във връзка с учението на отделни места ще има засилено полицейско присъствие. С оглед сигурността на гражданите ще бъдат отцепвани районите, където се реализират тренировъчните действия. Ще се предприемат всички необходими мерки за опазването на реда и нормалното функциониране на инфраструктурата на територията на София.
МВР се обръща към гражданите да проявят разбиране и се извинява за причинени евентуални неудобства.

/29

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове