МВР претърси офисите на много известен строителен бизнесмен

МВР претърси офисите на много известен строителен бизнесмен - картинка 1

Прокуратурата: Велико Желев и още двама се разследват за изнудване на бивш служител

МВР претърсва часове наред офисите на известния бизнесмен Велико Желев в центъра на София вчера вечерта. Той е задържан и e бил на мястото на претърсванията, съобщиха едновременно БНТБи Ти Ви и Нова тв. По тяхна предварителна информация става дума за разследване на принуда.

Централният офис на фирмата е на бул. "Цар Освободител", срещу Руската църква. Пред сградата на дружеството имаше дълго време полицейски коли и униформени.

Претърсена беше и къщата на бизнесмена във Варна.

Около 22.30 ч. в понеделник Желев бе изведен от офиса на "Хидрострой" и бе отведен от полицаи. Той не направи изявление.

Софийската районна прокуратура разследва строителния бизнесмен Велико Желев и още двама души за изнудване на бивш техен служител, съобщи тази сутрин Борислав Георгиев, зам. районен прокурор на София.

Има медицински документи и за нанесена лека телесна повреда. По първоначална информация бившият служител е каран да подпише документи с неистинско съдържание. Става дума за неуредени задължения, твърди прокуратурата. 

"Пострадалото лице е разпитано. Принудата е по повод имуществено разпореждане - поемане на задължения при дружествени взаимоотношения", каза прокурорът.

До момента обаче няма повдигнати обвинения, като предстои наблюдаващият прокурор да направи анализ на събраните доказателства. Тримата мъже са задържани за 24 часа по закона за МВР.

Велико Желев е бивш шеф на АПИ в правителството "Сакскобургготски", бивш съветник на министъра на регионалното развитие на Тройната коалиция и настоящ шеф на "Хидрострой", която е един от най-големите в строителния и пътния бранш. През последните години тя изпълнява проекти за стотици милиони левове.

По информация на БНР операцията се е провеждала от СДВР и нямала общо със строителната дейност на фирмите на Желев.

За строителния бос се твърди, че пребивава основно в Дубай. През октомври 2021 г. Бойко Рашков заяви в "Лице в лице", че един бизнесмен е изпратил 21 млн. лв. в OAE, свързвайки произхода на парите с многомилионна измама за пътно строителство, известна като „Хемус гейт”.

Попитан кой е бизнесменът, за когото говори, Рашков каза:

„Мога да кажа, че този човек е „Велик“ и „Жилав“.

В сайта на Хидрострой Желев е посочен като председател на Съвета на директорите. Там е описан като строителен инженер, магистър в специалност „Строителство на сгради и съоръжения” – Варненски свободен университет „Черноризец Храбър”, магистър по икономика в специалностите „Индустриален мениджмънт” – Технически университет, гр. Варна и „Икономика на търговията” – Стопанска академия „Димитър А. Ценов”, гр. Свищов, бакалавър по икономика, специалност „Счетоводство и контрол” – СА „Димитър А. Ценов”, гр. Свищов.

"Хидрострой”, която получи поръчката за 360 млн. лева за строежа на тунела под Шипка, се занимава основно с изграждане и асфалтиране на пътища, ремонти и зимно поддържане.

Консорциум от фирми, начело с „Хидрострой”, пое изпълнението на проекта за Северната скоростна тангента, финансирано с евросредства. Преди около седмица служебният регионален министър Иван Шишков направи проверка на този обект, като бяха взети проби от асфалта.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове