Мълчаливото безсилие на Европа

Мълчаливото безсилие на Европа - картинка 1

През миналата година в Европа са регистрирани рекордните 1,25 млн. бежанци. Колко обаче са изчезналите и загиналите?

9/Между 3 и 6 млрд. евро е оборотът на организираните престъпни групи, които печелят от трафика на хора. Това показват данни на Европейската полицейска служба от средата на февруари, цитирани от NRG. Предполага се, че голямата част от тези печалби е свързана с трафика на деца, които стават жертва на педофили и принудителна проституция. Друго явление, което набира скорост, е експлоатирането на децата бежанци като работници в ресторанти и кафенета.

Жертва на трафик вероятно са станали поне 10 000 деца, които се водят изчезнали според данните на Европол. Тази тема обаче не ангажира толкова медиите, колкото щурмът по границите на Европа, а лидерите на Стария континент продължават да се лутат в търсенето на решение на огромния хуманитарен проблем.

 

Ако тази контрабанда продължава със сегашните темпове, приходите от трафик на хора ще се удвоят и утроят, предупреждават от Европол. Според службата мигрантите са обект на сложна общоевропейска „престъпна инфраструктура", която ги използва за различни цели. В Германия и Унгария са били задържани множество престъпници, заловени да експлоатират мигранти. Вече има данни за над 30 хиляди души, ангажирани с тази дейност.

През миналата година в Европа са били регистрирани около 270 хиляди деца-бежанци. Над 85 хиляди от тях са били съвсем сами. Точно те са и най-застрашени да попаднат в канали за проституция и да станат жертви на педофили.

А по всичко изглежда, че проблемът ще се задълбочи – от януари досега нараства драматично  делът на жените и децата, които се опитват да влязат в Европа – в момента те са около 60% от всички незаконни мигранти.


В края на януари Европол за пръв път представи обобщени данни, които илюстрират чудовищните мащаби на бежанския проблем. Според доклада в последните две години
на територията на Стария континент са изчезнали споменатите поне 10 хиляди деца-бежанци. Те са в неизвестност след като са били регистрирани от съответните служби, което означава, че броят на реално отвлечените, които са влезли нелегално, може да е в пъти по-голям. Само в Италия 5000 непълнолетни се водят безследно изчезнали, а в Швеция техният брой е 1000. Още близо 5000 са липсващите деца в Германия. Повечето от тях са на възраст между 14 и 17 години, но не са малко и изчезналите деца на възраст под 13 години. По думите на ръководителя на Европол Брайън Доналд част от тях може да са намерили своите семейства, но има голяма вероятност много от децата да са станали жертва на престъпни мрежи за трафик на хора.


Европа и Анкара са близо до споразумение за бежанците

Европейската комисия е близо до споразумение с Анкара за връщане на всички имигранти, които не са от Сирия от гръцките острови обратно в Турция, съобщава „Файненшъл таймс“. Това става след няколко седмици на тежки преговори и натиск от страна на Берлин. Според изданието премиерът Ахмет Давутоглу е дал обещанието си да засили усилията на страната в борбата с трафикантите на бежанци. "Тъй като спогодбата все още не е сигурна и постигането на споразумение ще бъде тежко, това може да се окаже дълго чакана повратна точка в бежанската криза. Разговорите между ЕС и Турция дават една нова динамика на стратегията, която досега се увенча с неуспех що се отнася до намаляване на мигрантския поток в Егейско море”, пише вестникът. Според двама дипломати, на които се позовава изданието, на вчерашните преговори Турция се е съгласила да приеме и всички мигранти, които бъдат спасени от силите на НАТО в Егейско море.

Над 1,25 млн. бежанци дойдоха в Европа

Рекордните 1,25 милиона бежанци са подали молба за търсене на убежище в Европа през 2015 г., съобщи европейската статистическа служба „Евростат”. Това е два пъти повече в сравнение с 2014 година.

Най-много са потърсилите убежище сирийци – 363 000 души, следвани от 178 200 афганистанци и 121 500 иракчани.

Общо 159 000 или почти половината от всички сирийски заявления са подадени в Германия, а от афганистанците 45 600 са подали молби в Унгария, а още 41 200 са потърсили убежище в Швеция. Германия е страната, в която са подадени най-много молби за убежище през 2015 г - 441 800 или около 35 на сто от общия брой. Следва Унгария със 174 400 или 14% от всички молби и Швеция със 156 100 или 12% от общия брой потърсили убежище. Данни на Международната организация по миграция показват, че през Средиземно море от началото на годината са преминали 135 000 души. Най-голям е потокът от Турция за Гърция и от Северна Африка към Италия. Прави впечатление, че в Гърция са били подадени само 11 370  молби за убежище, което е по-малко от един процент от всички в Европа.

В понеделник лидерите на ЕС ще проведат среща с Турция, на която ще бъдат съгласувани усилията за спиране на потока от мигранти, съобщи БГНЕС.

 


/37

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове