Мюсюлмански страни започнаха бойкот на френски стоки

Мюсюлмански страни започнаха бойкот на френски стоки - картинка 1

В социалните мрежи в държави като Кувейт, Катар, Палестина, Египет, Алжир, Йордания, Саудитска арабия и Турция се появиха хаштагове като “бойкотирайте френските продукти“

Няколко арабски търговски асоциации и компании обявиха, че бойкотират френски продукти. Причина за това станаха коментари на президента на Франция Еманюел Макрон, свързани с исляма, предават световните агенции.

Преди седмици убийството на френския учител по история и география Самюел Пати беше определено от Макрон като “ислямска терористична атака“. Пати беше убит, след като дни по-рано е говорил пред учениците си за свободата на изразяване във връзка с карикатурите на пророка Мохамед, публикувани от сатиричното издание Шарли Ебдо.

След публикуването на тези карикатури през 2015 г. редакцията на вестника беше нападната и 12 души бяха убити.

В началото на септември Макрон беше заявил също и че ще се бори с “ислямския сепаратизъм”, който според него представлява опасност за някои общности във Франция.

В социалните мрежи в държави като Кувейт, Катар, Палестина, Египет, Алжир, Йордания, Саудитска арабия и Турция се появиха хаштагове като “бойкотирайте френските продукти“ , “никога пророка“ и други.

В Кувейт и Катар търговски организации открито се обявиха срещу френските стоки и премахнаха техните продукти от щандовете в търговските вериги.

Външното министерство на Кувейт публикува и позиция срещу изказванията и дискриминационните политики, които свързват исляма с тероризма.

В подкрепа за кампанията срещу изказванията се присъединиха и университети.

В социалните мрежи в Египет бяха публикувани списъци с френски компании като “Пежо”, “Рено”, “Данон”, “Лореал” и други, чиито продукти да бъдат бойкотирани.

Основен противник и застъпник на призивите за бойкот обаче остава турският президент Реджеп Тайип Ердоган. В понеделник той за пореден път насърчи своите сънародници и мюсюлманите по света да не признават френските стоки и да не ги купуват.

През уикенда той атакува остро френския си колега Макрон, като заяви публично:

“Какъв е проблемът на индивида, наречен Макрон, с исляма и мюсюлманите? Той се нуждае от психотерапия“.

Думите на Ердоган доведоха до отзоваването на френския посланик в Анкара, а от Елисейския дворец излязоха с позиция срещу думите на турския държавен глава.

Въпреки бойкотите и размяната на остри реплики, Макрон написа в Туитър, че Франция никога няма да се поддаде на натиска.

“Уважаваме всички различия в духа на мира. Не приемаме езика на омразата и сме защитници на разумния дебат. Винаги ще бъдем на страната на човешкото достойнство и общочовешките ценности“, написа френският президент.

От месеци Париж и Анкара са в обтегнати отношения. Те се сблъскаха по редица геополитически въпрос като войните в Сирия и Либия, конфликта в Нагорни Карабах и сблъсъците за достъпа до залежи в източната част на Средиземно море.

Проблемът с карикатурите на Шарли Ебдо се корени в това, че изобразяването на Мохамед се гледа като обида срещу мюсюлманите, тъй като изрично се забраняват изображенията на пророка и Аллах, коментира Би Би Си.

От друга страна разделянето на държава от религия е заложенао във френската конституция и е основен принцип на територията на републиката. Според френския модел това е не просто убеждение или определена вяра, а “свободата да имаш мнение“, както и “принцип за свободата на всяка религия, при условието да се спазват принципите на свобода на съзнанието и равенството на правата”.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове