Мъжът, изпратил Ане Франк на смърт, отива в съда

Мъжът, изпратил Ане Франк на смърт, отива в съда - картинка 1

Бившият нацистки пазач Хюберт Зафке е известен с това, че изпраща повече от 3681 души в Аушвиц.

4/ Бившият нацистки пазач Хюберт Зафке, който е известен с това, че изпраща повече от 3681 души в Аушвиц, определяйки ги като годни за работа. Мъжът работил в един от най-големите лагери на смъртта, където са изгубили живота си повече от 1.2 милиона души.

След края на войната е лежал около три години в полски затвор. Зафке е човекът, който изпраща Ане Франк на сигурна смърт, както и още 441 жени, 498 мъже и 79 деца. Ане се укривала в апартамент в Амстердам, преди да бъде предадена на Гестапо заедно със своите роднини. Именно там намира и смъртта си през 1945-та година.

Дневникът на момичето е намерен в изоставения апартамент и се превръща в едно от последните литературни произведения на този период.

Според работните графици, Зафке е бил на смяна, когато е посрещал влаковите композиции с евреи. Адвокатите не могат да го обвинят за нито едно извършено лично от него убийство, но определено ще го обвинят за участието в немската машина на смъртта. В своите интервюта, гардът признава, че не е чувал нищо, никога не е виждал хората, които пристигат и не е убивал никого. Миналата година, немската съдебна система осъди Оскар Грьонинг за изиграване на важна роля в убиването на 300 000 души. Следващият подготвен за присъда е Рейнхолд Ханнинг (95-годишен) за участието на също толкова хора. Неговото дело вече се разглежда в немския град Детмолд. Поради диагностицираната деменция, Зафке е разпитван само по 2 часа на ден. 
източник: мен.бг

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове