Н. Пр. Ирит Лилиан: България е страна на неограничените възможности‎

Н. Пр. Ирит Лилиан: България е страна на неограничените възможности‎ - картинка 1

Н. Пр. Ирит Лилиан, посланик на Израел в България

Снимка: No Comment
Н. Пр. Ирит Лилиан: България е страна на неограничените възможности‎ - картинка 2
Снимка: No Comment
Н. Пр. Ирит Лилиан: България е страна на неограничените възможности‎ - картинка 3
Снимка: No Comment

Интервю с посланика на Израел по случай 68-мата годишнина от основаването на държавата

Днес Израел празнува Деня на независимостта си, 68-мата годишнина от основаването на държавата. Ден преди празника, когато в Израел има ден за възпоминание на жертвите от войните и тероризма, се срещнахме с посланик Ирит Лилиан.

Нейно превъзходителство Ирит Лилиан зае поста през август 2015 г. Преди това е работила в отделите "Южна Европа" и "Изкуство и литература" на израелското външно министерство. Заемала е дипломатически постове във Франция и Сингапур. Има бакалавърска степен по археология и магистърска по египтология.

 

- Били сте на дипломатическа служба и на други места по света, сега сте посланик на Израел в България. Чувствате ли се различно тук, в сравнение с Париж и Сингапур, например?

 

Разбира се! Първо, макар да съм работила в посолства на Израел на други места по света, тук за първи път съм посланик и това е една съвсем нова роля за мен. Отговорността е съвсем друга, задълженията и възможностите също. Това е голямата разлика, но разбира се, друго е и усещането, начина по който се чувствам в България.

София не може да бъде сравнявана нито с Париж, нито със Сингапур – това са съвсем различни градове, с различни порядки и култура. Но едно мога да кажа – София ме грабна  с жизнеността си, с младостта и динамиката на града, който в същото време е древен и пълен с история и спомени от миналото. Особено за човек като мен, силно изкушен от археология и древна история, - това е едно много интересно място.

No Comment
Снимка: No Comment

- След възстановяването на дипломатическите отношения между България и Израел, връзките между двете държави постоянно са във възход. Какви цели си поставяте за времето на Вашия мандат в София? Какво искате да постигнете, какво да промените?

 

Извън съмнение, основната ми цел като посланик на държавата Израел е тези добри отношения да се развиват само в положителна посока. Имаме чудесна основа да градим политически, културни и бизнес връзки и то, не само заради безспорния факт на спасението на българските евреи по време на Втората световна война. Да, това е нещо важно, което не забравяме и което винаги е отправна точка за обяснение на приятелските ни отношения, но то е само един от стълбовете, на които се крепят добрите междудържавни връзки на България и Израел.
Друг, не по-маловажен стълб, са икономическите връзки, възможностите за инвестиции – при това двупосочни. Тук има много широко поле за развитие и това е една от основните цели, които си поставям в моя мандат на посланик. Виждаме голям капацитет за развитие в области като високи технологии, селско стопанство, туризъм, медицина.

Освен това, отдаваме особено значение на развитието на културните връзки между страните, като този път ще заложим на контакти между младите хора, младите творци от двете държави. Ще положим много усилия да запознаем българската публика с израелската култура и изкуства, създавани от млади и много талантливи момичета и момчета. Искаме да ги запознаем с техните връстници в България, защото съм сигурна, че младите хора най-лесно и успешно намират път един към друг.

Имаме традиционно силни връзки и в социалната сфера – Израел има много какво да сподели в областта на грижите за деца и възрастни хора, закрила от домашно насилие и въобще от агресивно поведение в обществото, в училище, на работното място; в начините за подобряване качеството на живот на хората, след тяхното оттегляне от активна трудова дейност.

В последните години има известен спад в двустранната търговия, по абсолютни стойности. Много израелски бизнесмени, инвестирали в България ‎в ‎началото на 90-‎те години, се разочароваха от редица бизнес начинания, които не завършиха с печалба, или изобщо не стартираха, главно заради атмосферата, заради бизнес средата, която не беше много добра, ‎ Въпреки това мисля, че България ще ‎има ‎много интересен ‎потенциал. Практически е страна на неограничените, но и засега неоползотворени възможности.
Сигурно сте го чували, но имате уникални дадености – географско положение, природа, земя, вода. Все неща, които ние в Израел изключително ценим, защото при нас обработваемите земи и естествените източници на вода са малко. Затова пък сме се научили да ги използваме по възможно най-ефективен начин и точно това искаме да предложим на бълграските ни партньори. Малцина знаят, че израелски бизнесмени са създали тук свръхмодерни ферми за млечни продукти, например. Те подпомагат местните общини, сътрудничат си с институциите за защитата на околната среда, развиват транспорта и т.н.

 

Казахте, че има задържане на инвеститорския интерес и отлагане на планирани инвестиции. Кои са основните спирачки, които забавят развитието на бизнес отношенията между двете страни?

 

На първо място, да не забравяме, че ефектът от световната финансова криза от 2009-2012 г. все още не е отшумял, навсякъде се усеща значителна предпазливост у инвеститорите. Освен това бизнемените биха искали да видят по-малко бюрокрация, по-ясни правила, по-малко корупция – все неща, които и българите искат със сигурност.

И все пак, доскоро всички се бяха впуснали да инвестират и да местят производства и офиси в азиатските страни, но сега вече това не изглежда чак толкова примамлива алтернатива. Първо, разстоянията наистина имат значение и второ – цената на труда там вече не е чак толкова ниска.

Това се забелязва особено ясно в областта на високите технологии, където Израел е вече сред водещите страни в света. В Израел основните компании в тази сфера работеха или в Индия, или в Китай. Но тези страни са далеч, вече не са и толкова евтини, а България е много по-близо, почти всеки ден има директни полети.

 

- На 12 май е Денят на независимостта на Израел. Какво прави този ден специален за евреите по света и за гражданите на Израел?

 

Първо, нека кажем, че това е един от малкото изцяло светски празници на Израел, без почти никаква религиозна символика. И е много важно да се знае, че Денят на основаването на държавата Израел е винаги след Деня за възпоминание на загиналите във войните и в терористичните атаки. В този ден ние скърбим за загиналите войници във войните за защита на държавата, както и за многобройните жертви на терора в нашата страна. В този ден за 2 минути цялата страна замлъква под воя на сирените.

Затова винаги има един особен момент, в който ние, гражданите на Израел трябва да се пренастроим, да преминем от скръб към веселие, от тъга, към празник. В Израел Денят на независимостта е наистина тържествен ден – с концерти, специални чествания. Всички телевизионни канали излъчват празника.

- Как ще отбележите деня тук, в София?

 

Тук, в София ще празнуваме по-скромно, разбира се. И както вече стана традиция, ще съчетаем празника с едно добро дело. Сигурно помните миналата година – вместо обичайния прием със стотици гости, посолството предпочете да дари цялата сума за спортна площадка  в дневен център за възрастни хора с ментални увреждания.

Тази година ще съчетаем събитието с друга кауза. На 18 май ще има концерт в НДК, където сме поканили няколко млади израелски изпълнители. Те ще свирят и пеят музика, писана от техни връстници, както и някои много популярни мелодии на израелски композитори. Както вече казах, много искаме да създадем добри връзки между младите хора в България и Израел – те ще бъдат гаранти за това, че двете страни ще запазят приятелските си отношения завинаги.

След концерта ще има малък коктейл. Но по-важно е, че още в поканите молим нашите гости, вместо цветя, да донесат на празника ни детски играчки. След това ние ще ги подарим на деца в неравностойно положение, които имат нужда от тях.

No Comment
Снимка: No Comment
/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове