На матури с пищови

На матури с пищови - картинка 1
На матури с пищови - картинка 2

Е, за какво да има външно оценяване тогава?

Утре нашите зрелостници са на задължителната матура по български език. Днес сутринта в телевизионния ефир се заговори за мерките, които са предприети от МОН, за да няма преписване. И един от експертите в образователното министерство направи едно разкритие, което естествено, всички знаем, а именно, че пищовите са се превърнали в бизнес.

Той показа и някои от помощните средства за неподготвени зрелостници. Най-впечатляващото от тях е цял учебник, отпечатан в изключително малък формат.

„Тази година вече сме открили девет фирми, които предлагат в интернет средства за подсказване - т.н. Bluetooth слушалки", обясни господина.

Той допълни, че най-сериозното средство за спиране на преписването на матурите и тази година си остава видеонаблюдението. Сега обаче, за първи път, камерите в изпитните зали ще записват и със звук.

Да, бе, то всяка година уж има видеонаблюдение, а резултатът си остава един и същ – почти никакъв. Преписват децата, както си знаят. Обаче не можем да не признаем факта, че някои от учениците са доста изобретателни, нали така? Минитюрен шрифт на минитюрнo листче, пъхнати в я в сутиена, я в панталоните… Крака и ръце, изписани с правилата за пълен и кратък член по български… Абе иновативни деца…

Но да се върнем на темата с бизнеса. Че това не е ново. Колко много репортажи сме гледали, в които можеш да си купиш отговорите и на двете матури за около 100 лева. Супер изгодно, бихме казали. Веднъж ги даваш, ама цял живот си с диплома за средно. Е, какво по-хубаво от това.

Чудим се дали и днес ще се включи някои от авторите в социалните мрежи с предупреждението „Внимавайте. Учете ме“? Може би Елин Пелин или Пейо Явор… Ще трябва да следим днес профилите на авторите (те са в крак с модата, естествено. Имат си лични профили във „Фейсбук).

Но шегата настрана. Не можем да продължаваме така. Замислете се, няма ефект цялата тази работа. Защо зрелостниците да ходят на изпити, когато преписват или квесторите им подсказват?

Кой е виновен – системата, че е неефективна или децата ни, че не учат и нищо не знаят? Или може би учителите, които не преподават, както трябва? Въпроси много, отговори малко. 

Може би виновни са всички страни на проблема, но най-потърпевши със сигурност са учениците, които хем не знаят основни неща, хем взимат дипломата, ей така, с пищови. Е, преценете Вие колко са ефективни мерките, които уж прилага Министерството на образованието…

/34

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове