Началник в ДАНС отива на съд, за разгласяване на държавна тайна

Началник в ДАНС отива на съд, за разгласяване на държавна тайна - картинка 1

Бившият служител Мирослав М. е изнудвал фирми с цел облагодетелстване

Специализираното звено „Антикорупция“ внесе обвинителен акт срещу Мирослав М., който като началник отдел в Специализирана дирекция „Финансова сигурност“ е изнасял класифицирана информация от агенцията. Става въпрос за 11 класифицирани документи, които представляват държавна тайна и са били изнесени в периода между септември 2013 г. и октомври 2015 г.

Според съобщението на прокуратурата, в резултат на извършеното престъпление са настъпили

„особено тежки последици за сигурността на държавата“.

Документите са съдържали „данни за събития и действия против икономическата и финансова сигурност на държавата“. В документите се съобщават способите на агенцията за събиране на данни, както и имената на доброволните сътрудници, които са участвали в операция.

Това е застрашило пряко тяхната сигурност.

Информацията е била предадена на бивш доброволен сътрудник на НСС-МВР и ДАНС, който го е използвал с цел лично облагодетелстване. Доброволният сътрудник е бил изключен от щата на агенцията, без да бъде уведомен, но Мирослав М. продължил да се среща с него,

и да му поставя различни задачи, свързани със събиране на информация за фирми и лица.

Сега доброволния сътрудник С.В., съобщава пред прокуратурата, че Мирослав М. му предоставил 11 класифицирани документи, които съдържат информация за конкретни лица и фирми.

След това Мирослав М. е поискал от С.В., да се свърже с тези фирми и

да им внуши, че те трябва сами да предложат „помощ за службата“ под формата на ежемесечни парични суми, за да нямат проблеми с ДАНС.

Мирослав М. е обяснявал на С.В., че тези средства ще се използват за ежедневни консумативи за агенцията, които имал изключително ограничен бюджет.

Обвиняемият е арестуван в началото на октомври 2010 г., домът му е претърсен и са намерени доказателства, които подкрепят обвинението.

Ако Мирослав М. бъде осъден, го очакват между 5 и 15 години затвор.

/35

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове