Началото на революцията, която промени света

Началото на революцията, която промени света - картинка 1

На 7 ноември 1917 г. в Русия започва Великата октомврийска социалистическа революция

1917 г. започва Октомврийската революция в Русия. В Петербург болшевиките на Владимир Ленин и Лев Троцки свалят правителството на Александър Керенски.

Революцията довежда до създаването на

Съветския съюз - първата комунистическа държава в света,

както и първата от класическите тоталитарни системи на 20 в.

На 16 март 1917 г. абдикира последният руски император Николай II. Властта в Русия е поета от временното правителство на Керенски. Малко след това в Петроград пристига Ленин. Той констатира, че има великолепна възможност малобройната, но дисциплинирана комунистическа партия да вземе властта.

Първият опит за въстание през юли 1917 г. се проваля и вождът на революцията е принуден да се укрива. Но вторият опит през октомври 1917 г. вече е успешен.

Начало на въоръжената акция дава залпът на крайцера „Аврора”.

С щурм, въпреки липсата на съпротива, е превзет Зимният дворец и са арестувани членовете на Временното правителство. Начало на въоръжената акция дава залпът на крайцера „Аврора”. Ключова роля в болшевишкия преврат изиграва Лев Троцки, чието истинско име е Лейба Давидович Бронщейн.

В качеството си на председател на Петроградския съвет на работническите и войнишките депутати той е на практика военен ръководител на преврата. Именно по негови указания

първо са атакувани ключови обекти като Централната поща, Държавната банката, гарите и др.

Болшевиките бързат да сложат ръка и върху всички търговски и частни банки, бижутерийните магазини, сейфовете на големите търговски предприятия, частните взаимоспомагателни каси, банковите филиали в заводите.
Установена е „диктатура на пролетариата”, създадено е първото съветско правителство - Съвет на народните комисари начело с Ленин. По негова заповед на 6 януари 1918 г. е разпуснато законно избраното чрез свободни и демократични избори Учредително събрание. Последица от октомврийския преврат е разрушителната гражданската война в Русия. Официалното название Велика октомврийска социалистическа революция всъщност има за цел да прикрие нейния истински характер.

По същество

това е въоръжен преврат срещу демократичното и републиканско управление на либерали и социалисти, което идва на власт след Февруарската революция от 12 февруари 1917 г.

Временното управление е съюз, от който цели да прокара политически реформи, създавайки демократично избираема изпълнителна и законодателна власт. По своята същност болшевишкият преврат от 1917 г. се явява феодална и монархическа реакция срещу демократичното и републиканско правителство на Русия.

На практика наложеният съветски строй осъществява мащабна рефеодализация на страната и реставрация на крепостничество. Освободените през още през 1861 г. руски селяни са закрепостени отново в изградените колхози и совхози. Те нямат право да сменят местожителството си, не притежават паспорти и не могат да пътуват из страната. В подобно положение са и работниците, които не могат да напускат заводите. Съответно

цялото население на СССР е закрепостено върху територията на страната и не може да излиза зад граница.

Създадената през октомври 1918 г. от Ленин първа в света Социалистическа държава на работниците и селяните всъщност представлява германски протекторат чак до разгрома на Германия, през ноември 1918 г.

Немците осигуряват на новия режим военна и материална помощ. Финансовата подкрепа за болшевиките започва още от края на 1914 г. Според германските официални документи болшевиките са получили 72 млн. златни марки, като по-голямата част от сумата е връчена след 7 ноември 1917 година. Финансирането е прекратено през юли 1918 г., когато е убит германският посланик в Москва граф Мирбах.


Към началото на 1917 г. затегналата се война силно нажежава обстановката в Петроград. Военната хиперинфлация води до това, че производителите започват масово да задържат хляб, надявайки се на още по-голямо увеличение на цените.
В Петроград започват брожения; през февруари 1917 г. на улиците се появяват тълпи с надписи на плакати „Долу войната!“. Тежките загуби по време на войната засилват мнението, че цар Николай II не е способен да управлява.

С какво още остава в историята този ден:

 

1659 г. - Сключен е Пиренейският договор, който слага край на Френско-испанската война.

1816 г. - Александър I Павлович - цар на Русия и крал на Полша, учредява Варшавския университет.
1869 г. - Излиза първият брой на вестник „Свобода", редактор на който е Любен Каравелов
1885 г. - Сръбско-българска война: Българските войски удържат победа над сръбската армия в Битката при Сливница.

1938 г. - Хершел Гринспан прострелва смъртоносно третия секретар на германското посолство в Париж Ернст фон Рат, което става формален повод за трагичните събития два дни по-късно (когато Фон Рат умира от раните си), завършили с избиването на близо 100 евреи през т. нар. Кристална нощ.
1942 г. - Втората световна война: Армейски части на Великобритания и САЩ навлизат в Мароко, окупирано от Нацистка Германия
1946 г. - В България е открито 6 Велико народно събрание.
1956 г. - Суецката криза: Общото събрание на ООН приема резолюция, която призовава Великобритания, Франция и Израел незабавно да изтеглят военните си сили от Египет.
1959 г. - Започват емисии на Българската телевизия, 

1982 г. - В Турция се провежда референдум за приемане на нова, трета поред конституция. Кенан Еврен е избран за президент със 7-годишен мандат.
1983 г. - В Турция се провеждат първите след военния преврат от 1980 г. парламентарни избори. Съставено е правителство начело с Тургут Йозал, което остава на власт до 1987 г.
1996 г. - НАСА изстрелва към Марс космическата сонда Марс Глобъл Сървейър.

 

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове