Националната детска болница все пак ще получи нова сграда

Националната детска болница все пак ще получи нова сграда - картинка 1

Изненадващо, Борисов си промени мнението и реши да събори 40-годишния скелет

Скелето от 70-те години, на което трябваше да бъде изградена новата Национална детска болница, ще бъде съборено, а лечебното заведение ще се сдобие с нова сграда. Това обяви в сряда министър-председателят Бойко Борисов по време на среща с представители на протестиращите срещу продължаването на стария строеж.

„С много любов искаме да направим новата детска болница. Нещо, което е заченато в проблем, каквото и да направим, и златна да я направим тази болница, винаги ще има недоволни от нея. Затова решихме да я съборим старата сграда, но мястото е много добро място в клъстер от други болници, в паркова среда“, заяви Борисов, цитиран от правителствената пресслужба.

Премиерът е поел ангажимент управляващите да съгласуват с протестиращите целия проект по строен на новата болница, заяви Георги Богданов от Националната мрежа за децата пред Свободна Европа.

„Трябва да се работи по болницата като строеж и строителство, но от друга страна трябва да се работи и по това да се подготвят кадри като медицински сестри и хора, които да влязат и да работят в тази нова болница“, коментира Богданов.

По думите му обществената поръчка на здравното министерство трябва да бъде или прекратена, или променена, тъй като разрушаването на старата сграда и проектирането и изграждането на нова ще доведе до допълнителни разходи.

„Не сме имали никакви разговори с премиера досега. Единственото, което разбрахме е, че той е ходил, гледал е болницата и не му е харесала, затова е решил, че трябва да се бутне. Той е съгласен и е на нашето мнение“, каза още Богданов в отговор на въпрос дали протестиращите са водили преговори с Борисов от април насам.

Протестите срещу изграждането на Национална детска болница върху старата постройка бяха провокирани от решението на Министерството на здравеопазването да възложи обществена поръчка на стойност над 95 млн. лева, според която новата болница трябваше да бъде изградена върху строежа, започнат преди 40 години.

 

Още в първите дни след решението редица организации се обявиха срещу плана на правителството, а от Камарата на архитектите оспориха идеята старото скеле да се ползва за нов строеж. „Сградата на бъдещата национална детска болница е невъзможна, незаконна и опасна“, обявиха тогава от организацията.

През декември над 3000 граждани и организации подкрепиха отворено писмо за спиране на обществената поръчка. То бе инициирано от лекари, архитекти и родители и адресирано до президента, премиера, министъра на здравеопазването и националния омбудсман. Въпреки общественото недоволство в началото на април от МЗ обявиха, че договорът за довършване на строежа от 70-те години вече е подписан.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове