Национални интереси: Каква е разликата между БСП, ГЕРБ и Румен Радев?

Национални интереси: Каква е разликата между БСП, ГЕРБ и Румен Радев? - картинка 1

Загърбването на националния интерес в полза на Русия заличава разликите меджу уж политически опонени

Натрупаха се факти, които плачат за сериозни изводи. Вчера (в недела, 3 ноември) Владимир Путин награди в Москва с орден за заслуги разследвания за шпионаж в полза Русия шеф на движение русофили Николай Малинов. По-болезнен шамар и отхвърляне на българския национален суверенитет от страна на Русия не сме получавали през последниоте десетилетия. Българското правителство мълчи - ни вопъл, ни стон. Президентът също мълчи, но от него някак сме очаквали, че ще мълчи по такъв повод.

През последните 10 години немалко хора гласуваха на избори за ГЕРБ с презумпцията, че ако не друго, то поне европейската и атлантическа ориентация на страната ще бъде запазена. Не поради ценностна принадлежност на ценностно безотносителния ГЕРБ, а поради очевиден интерес - еврофондове, политическа подкрепа, сигурност. Сигурен съм, че през последната година-две тези хора губят всякакви основания да продължат да подкрепят ГЕРБ. Да си припомним някои неща. Цяла Европа изгони руски дипломати в знак на солидарност с Лондон след случая "Скрипал". Официална София не изгони никого - нямало доказателства.

Правителството подписа изграждането на българската част от Турски поток от Турция за Сърбия като пое всички рискове - финансови и политически - пред осъществяването на този проект. Така помагаме на Белград отново да се превърне в икономически център на постюгославските Балкани. И още нещо - София благородно опрощава на Газпром неустойките за планираното преждевременно прекъсване на транзита на газ през Украйна и Румъния към България и съседните страни.

Направен бе завой на 180 градуса от решението на правителството от 2012 г. за спиране на проекта АЕЦ Белене. Сегашното правителство реши да строи централата. Въпросът е само дали Белене ще бъде частен руски проект на българска територия, или България ще поеме и държавните гаранции за този руски проект. Последствията върху монополизирането на българската енергийна система от руската страна след въвеждането на Белене в експлоатация няма нужда да обсъждаме - преди 7-8 години бяха подробно оповестени всички детайли по темата.

Буквално преди дни над България са осъществени 12(?) полета на руски военно-транспортни самолети, пренасящи високотехнологично оръжие към Сърбия. Оръжие, способно да застраши сигурността на останалите страни от балканския регион. Българското правителство призна за ... два полета. Кого лъжем? Себе си.

Наскоро колега от западна Европа, който следи проблемите на сигурността на Балканите ме попита дали Борисов мисли, че след като е купил осем самолета Ф-16 от Америка може да се чувства свободен да подари всички други ресурси за българската национална сигурност на Русия.

Не можах да му дам еднозначен отговор - аз също си задавам този въпрос. Някой ще каже - подбираш фактите. Защо не отчиташ събития като изгонаването на руски дипломат от София преди няколко дни за шпионаж? Защо не включваш в цялостната картина обвиненията срещу видни български русофили за шпионаж в полза на Русия - Малинов е един от тях? Защо не споменаваш забраната на Решетников да посещава България? Ще ви кажа защо - защото ги считам за пропагандни ПР акции, целящи да демонстрират "прозападна" принадлежност на фона на всичко това, което е изредено по-горе. Защото ако се гонят руски шпиони, редно е да се почне с тези, които имат ключово влияние и контрол върху българската държава от десетилетия. С монопола на течни горива. С монопола на газовите доставки и "отлежаването" на проектите за интерконектори със съседните страни десетилетия в прашни чиновнически папки - замразени за разглеждане и осъществяване.

Преди няколко седмици френският президент Макрон отказа да подкрепи даването на покана за преговори за членство в ЕС на РС Македония. Въпреки изричните ангажименти, поети официално от Брюксел към тази страна. Въпреки, че Макрон се аргументира с тежестите на европейската интеграция за своя отказ, неговото вето върху преговорите със Скопие се разглежда в пряка връзка със стремежа да развива специални отношения на сътрудничество с Москва и с Белград, които имат стратегически интереси на Балканите, насочени срещу интеграцията в ЕС на страни като Македония, Черна гора или Албания. Ние точно преди този доста неприличен отказ на Макрон пък допринесохме към общата атмосфера на остракиране на СРМ с прословутата "рамкова позиция" на правителството, която отрови двустранните отношения със Скопие. Не знам дали случайно се получи така или нарочно...

Нека бъдем наясно с едно нещо. Има доста българи, които гласуват за ГЕРБ просто защото не виждат за друг - по-добър вариант. БСП не е алтернатива, защото са справедливо подозирани в криптокомунизъм и обслужване руски великодържавни интереси. Само че с течение на времето комунизмът става избледняващо понятие - поне за младите поколения, които не го помнят. А ГЕРБ и правителството на Б. Борисов започнаха да правят на Москва услуги и концесии, които карат все повече хора да се чудят каква е по-точно разликата между БСП и ГЕРБ, ГЕРБ и Румен Радев в загърбването на българския национален интерес в полза на Русия.

Може би разликата е тази, че ГЕРБ прави това по-срамежливо, маскирайки поклоните си на изток с ПР акции като "ловене на шпиони". Само че чарът на тази срамежливост ще се изпари доста бързо. И тогава на ГЕРБ и на Б. Борисов ще им се наложи да обясняват в какво по-точно са различни от верната прислуга на Москва в лицето на БСП, от московските националисти на Атака и от Сарайската резидентура на бившата империя. Тогава ГЕРБ ще трябва да си търси други избиратели - лошото е, че русофилските партии са много, а избирателите им са ограничени на брой.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове