Националният иновационен фонд бави класирането на проектите почти година

Националният иновационен фонд бави класирането на проектите почти година - картинка 1

Освободен заместник директор на фонда в отворено писмо: Измиват си ръцете с мен и колегите ми, ще съдя клеветниците

В Националния иновационен фонд нещата не вървят на добре. Това стана ясно още в края на август, когато фирми, кандидатствали с проекти за финансиране, съобщиха, че бавят класирането им почти година. 
Вчера, в съобщение до медиите, разпратено вечерта, изпълнителният директор на администриращата фонда Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия ‎‎(ИАНМСП) Мариета Захариева хвърли вината за проблемите върху освободените в края на август зам. изпълнителен директор Никола Стоянов и група експерти към фонда.

В отговор на тези обвинения бившият зам.директор изпрати отворено писмо до премиера Бойко Борисов, министъра на икономиката Емил Караниколов и омбудсмана Мая Манолова, в което отхвърля всяка отговорност за блокирането на процедурата по класиране на фирмите и заявява, че ще съди оклеветилите го лица.

Ето и пълния текст на писмото:

Уважаеми дами и господа,

Обръщам се към Вас с открито писмо, тъй като името ми беше замесено в редица медийни публикации, свързани с проблемите в Националния иновационен фонд (НИФ). Официалното прессъобщение на  Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия ‎‎(ИАНМСП), което е източник на информация за тези публикации, съдържа редица неистини и като бивш заместник изпълнителен директор до 24 август 2017 г. смятам за мой дълг да изясня фактите, каквито са, за да не се спекулира повече с името ми и с интересите на участниците в проектите, финансирани от Фонда.

В същото време искам да изразя безпокойство от случващото се в ‎ ИАНМСП и да заявя, че разбирам напълно проблемите, с които се сблъскват фирмите, кандидатствали със свои иновационни проекти за държавно финансиране през осмата сесия на Националния иновационен фонд, както и независимите експерти, ангажирани с оценката им.

На първо място, държа да изясня, че твърденията, че съм освободен поради сигнали за нередности в НИФ са абсолютна лъжа. До датата на освобождаването ми със заповед на министъра на икономиката няма нито един официално постъпил сигнал за нередности – не само срещу мен, а и срещу когото и да било от екипа на Агенцията.

Същевременно, искам да подчертая, че изпълнителният директор на  ИАНМСП оттегли всички възложени ми пълномощия още през февруари, когато техническата проверка на проектите тепърва стартира. Фактически, тъй като не съм имал каквито и да е права, няма как да нося отговорност за действията или бездействията на изпълнителния директор.

Доказателство за липсата на сигнали за нередности е официалният протокол от последното заседание на Управителния съвет на НИФ от края на април, под председателството на зам. министър Любомир Ганчев, където изпълнителният директор на Фонда г-жа Мариета Захариева твърди, че е получила сигнали, но след като председателят и останалите членове на УС я подканиха да ги покаже, стана ясно, че такива няма.


Този протокол е официален документ и се пази в деловодството на Министерството на икономиката и ИАНМСП.

Самото твърдение за сигнали за нередности противоречи на логиката, тъй като и до сега няма класиране на фирмите, не са обявявани никакви оценки на проектите и съответно няма как някой да се оплаква от несъществуващи резултати.


Припомням, че 8-мата сесия на НИФ стартира през есента на 2016 г. и доведе до рекорден брой кандидати – 192.

След края на срока за подаване на проектни предложения (31 октомври 2016 г.), стартира административната проверка на проектите за тяхната допустимост. Междувременно, чрез конкурс бяха избрани около 60 външни независими оценители и техният списък беше утвърден от министъра на икономиката. В края на 2016 г. те започнаха техническата оценка на проектните предложения и в края на април 2017г. си свършиха работата - напълно в съответствие с всички нормативни актове и изисквания. Въпреки че гражданските договори на външните оценители са оформени и съгласувани на всички нива в агенцията и подписани от самите тях още в началото на февруари, те не бяха подписани от изпълнителния директор  и до ден днешен не са. Съответно, не са разплатени и одобрените им по правилата на процедурата хонорари за вече извършената до края на април работа.

Научните работници все още се надяват да си получат парите, но това може да доведе освен до съдебни искове срещу агенцията, до отказ на експертите да участват в оценяването на следващите сесии на НИФ. Това ще постави под въпрос бъдещето на Иновационния фонд като цяло.

Още по-притеснително е недоволството на формите-кандидати, но не от нередности в проверките, а от огромното забавяне на класирането на проектните предложения. До напускането ми в края на август писмата и обажданията от недоволни кандидати до Агенцията бяха ежедневие. Постъпиха и официални сигнали, входирани през приемната на Министерски съвет и екипът на Агенция положи всички усилия да успокои недоволните и да ги убеди, че 8-ма сесия ще бъде в най-скоро време приключена.

Това трябваше да бъде и сигнал, че скоро ще бъде стартирана следващата, 9-та сесия, за която е предвиден финансов ресурс от още 5 милиона лева в бюджета за 2017 г. При сегашното забавяне, рискът от загуба на тези средства е огромен, което значи, че иновативни български фирми няма да развият идеите си, а бизнеса ще загуби тези средства.

 

Уважаеми дами и господа,

Независимо от клеветите по мой адрес, за които ще потърся отговорност от виновните по съдебен ред, не бих се обърнал към Вас, ако не бях искрено притеснен от блокирането на процедурата по оценка на иновативните проекти.

Вие сте хората, които носите високата отговорност България да се развива като модерна и достойна европейска държава.

Бизнесът и научните работници по никакъв начин не са виновни за неуредиците в Агенцията. Опитите вината за блокираната процедура да бъде прехвърлена върху учените и напусналите Агенцията служители са несъстоятелни, което може да бъде доказано с наличните официални документи.

Надявам се на бързата Ви реакция.

                              С уважение:   Никола Стоянов, зам. изпълнителен директор на ИАНМСП от август 2015 г. до август 2017 г.      

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове