Националното пътуване вече започна

Над 100 хиляди автомобила се очаква да излязат днес само от София

9/Над 100 хиляди автомобила се очаква да излязат от София само днес, предупредиха от КАТ. Заради очаквания засилен трафик за четирите почивни дни по натоварените артерии движението ще се регулира ръчно. Имайте предвид и камерите, които ще следят за нарушения по магистралите и първокласните пътища в страната. Ограничава се и движението на тежкотоварни автомобили над 12 тона.

Ограничения на движението

На 3 март по повод тържествата на връх Шипка се забранява транзитното преминаване на превозни средства през Шипченския проход. Трафикът ще бъде насочван към Прохода на Републиката. Ще бъде въведено временно ограничение за движение на МПС. По маршрут Габрово-Шипка-Казанлък ще бъде ограничено движението, в двете посоки, от 8.00 до 14.30 часа. Ще бъдат допускани само движещите се към връх Шипка автобуси и леки автомобили, както и транзитно преминаващите междуградски автобуси. Всички останали МПС ще бъдат пренасочвани през Прохода на Републиката.

 

 

Повече места във влакове и автобуси

От БДЖ са осигурили и 14 хиляди допълнителни места, разпределени в 160 влака. Очаква се най-много хора да пътуват по направленията София-Плевен-Шумен-Варна, София-Русе, София-Видин и София-Благоевград. По-малко натоварване се очаква в посока към София, Пловдив и Бургас, но там също са предвидени допълнителни вагони. Всички влакове между София и Пловдив ще бъдат с увеличени състави и влаковете за Бургас през Карлово. Онези, които предпочитат да се доверят на железниците, могат да ползват отстъпка в цената на билета до 30%, ако той е двупосочен. От БДЖ са удължили срока, като билетите за отиване и връщане ще важат за целия период от 4 почивни дни.

Автобусните превозвачи също са осигурили над 10 хиляди допълнителни места на 2, 3 и 6 март. Тук също има намаления с около 20%, ако си купим двупосочен билет. Най-много са желаещите да посрещнат националния празник във Варна, Бургас, Силистра, Русе, Видин, Лом и Кърджали.

Внимателно, ще вали

Ако сте оставили пътуването за утрешния ден, имайте предвид, че се очакват валежи. В първите два почивни дни от очертаващата се в края на седмицата ваканция се очаква захлаждане. В петък ще бъде най-хладният ден, ще бъде облачно с превалявания от дъжд на много места в страната. В събота и неделя ще има повече слънце, а температурите ще се повишат до 16-18 градуса.

Програмата на Шипка

Традиционно около 20 хиляди изкачват връх Шипка за националния празник всяка година. Тържествата на върха ще започнат от 11,30 часа с тържествен митинг, който ще тръгне от площада под паметника. В 12,30 часа ще е поднасянето на венци и цветя в памет на загиналите за освобождението на България.


Теснолинейка за патриоти

Стотици българи се очаква да участват и в празничното пътуване с теснолинейка на 3 март. Маршрутът е от гара Септември до Якоруда, а организатор на инициативата е Кристиая Ваклинов, който преди време успя да се пребори с БДЖ и да спаси линията на теснолинейката до Добринище от закриване.

Патриотичното пътуване започва рано сутринта и ще продължи малко над 3 часа, като пътят на теснолинейката ще мине през живописното дефиле на река Чепинска.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове