Наистина ли всички сме бисексуални?

Наистина ли всички сме бисексуални? - картинка 1
a_ok.png

Денят на най-големите късметлии на планетата - така би трябвало да се нарича днешния ден!

Според съвременните изследвания на човешката сексуалност, май всички сме бисексуални. Само че мнозинството хора или не знаят, или подозират, че изпитват влечение и към двата пола, но го подтискат през по-голямата част от живота си. Сексолозите почти единодушно приемат, че човешката сексуалност е твърде сложна, за да бъде поставяна в рамки и делена на строги категории - като хомосексуалност и хетеросексуалност например. А освен това - оказва се, и доста променлива..
Според едно научно течение, основоположник на което е Алфред Кинси,

мнозинството от хората имат бисексуална природа, която обаче бива потисната от хетеронормативността.

Той илюстрира това със своята Скала на Кинси, отбелязваща с числата от 0 (крайна хетеросексуалност) до 6 (крайна хомосексуалност) привличането в определена степен към същия и другия пол.

На тази скала бисексуалността като привличане поне по малко и към двата пола заема всички позиции освен крайните две, с други думи ако човешката сексуалност бъде представена като скала, в чиито противоположни краища се разполагат твърдолинейната хетеросексуалност и хомосексуалност, то бисексуалността би заемала цялото пространство помежду тях. По-късно към скалата е добавена

една допълнителна степен, наречена "X", с която се обозначава асексуалността,

т.е.  липса на сексуално желание и влечение или липса на желание за секс.

Днес много  сексолози намират скалата на Кинси за добра по отношение на сексуалната ориентация, но не достатъчно добра и пълна по отношение на всички съществуващи състояния на сексуалната идентичност. Те подчертават, че сексуалната идентичност включва поне три ключови елемента, като сексуалната ориентация е само единият от тях (другите два според тях са биологичният пол и половата идентичност)

Добра или не, скалата подсказва, че

немалка част от човечеството всъщност са големи късметлии,

защото могат да търсят своите партньори сред двата пола! А това увеличава шансовете за щастие двойно, нали? ;)

Да видим с какво още е специален този ден!

867 г. - Василий I Македонец извършва преврат, като убива император Михаил III и заема византийския императорски трон.
1122 г. - Папа Каликст II и император Хайнрих V сключват Вормски конкордат, с което се прекратява Борбата за инвеститурата.

1821 г. - Град Триполица в Гърция е превзет и около 30 000 мюсюлмани са избити по време на Гръцката война за независимост.

1846 г. - Германският астроном Йохан Готфрийд Гал открива планетата Нептун, използвайки математическите предположения на френския математик Юрбен Льоверие.
1868 г. - Пуерто Рико обявява независимост.
1875 г. - 15-годишният Уилям Бони (Били Хлапето) - легендарен американски престъпник, е арестуван за първи път.

1902 г. - Избухва Горноджумайското въстание.
1912 г. - Балканската война: С указ на цар Фердинанд I е формирано Македоно-одринско опълчение начело с генерал Никола Генев и с началник-щаб майор Петър Дървингов.
1923 г. - В България започва Септемврийското въстание.

1932 г. - Създадено е Кралство Саудитска Арабия.
1932 г. - Излиза първият брой на списание Пламък.
1944 г. - Към РМС е създадена детско-юношеска организация, наречена по-късно Димитровска пионерска организация "Септемврийче".

1947 г. - В Софийския централен затвор е изпълнена смъртната присъда на земеделския лидер Никола Петков.
1948 г. - България отправя молба до ООН за членство в организацията.
1955 г. - В Лондон е подписана спогодба за уреждане финансовите задължения на Народна република България към Великобритания.
1963 г. - Куба се присъединява към ЦАОП (Централноамерикански общ пазар).
1973 г. - Хуан Перон е избран за втори път за президент на Аржентина, след като през 1955 г. е свален чрез държавен преврат.

1996 г. - С решение на Управителния съвет на БНБ девет банки с ликвидни проблеми са поставени под особен надзор. Това са ТС Банк, Балканбанк, Стопанска банка, Бизнес банка, Елит Банка, ТБ "Славяни", ТБ "Моллов", Ямболска и Добруджанска банка.

1999 г. - По време на 6-часовото си посещение в България германският канцлер Герхард Шрьодер заявява, че България може да бъде поканена за присъединяване към ЕС.
2002 г. - Излиза първата публична версия на уеб-браузъра Mozilla Firefox ("Phoenix 0.1").

2003 г. - В резултат на енергиен срив няколко милиона граждани на Дания и Швеция остават за 2 часа без електрически ток.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове