Наистина ли закуската е най-важна?

Наистина ли закуската е най-важна? - картинка 1

Науката си има своето обяснение

На първо място, нито едно хранене не може да бъде определено като "най-важното хранене за деня". Окачествяването на дадено хранене като най-важното не е разумен подход. Въпреки това, има няколко общоприети истини, които може би са допринесли закуската да бъде на почит в това отношение. При разглеждането на тези идеи става ясно, че някои от тях съвсем не са достоверни и подкрепени с доказателства, пишат от obekti.bg.

Ето и някои от най-често разпространените твърдения за закуската. Ще видите, че нито едно от тях не е черно-бяло.

Дава ли закуската “старт” на метаболизма?

Храненето поставя начало на различни биологични процеси, свързани с храносмилането, което води до увеличен разход на енергия, известен като диетична индуцирана термогенеза (ДИТ). Така че, да, закуската кара вашия метаболизъм да “работи”.

Едно скорошно проучване дори показва, че този увеличен енергиен разход е по-изразен сутрин, отколкото вечер.  ДИТ представлява една част от храната, която ядем. За нормална диета това е само около 10 процента от енергийния прием. По-високи нива на протеини могат да повишат тази цифра, но дори и в този случай ДИТ съставлява само 15% от това, което ядете.

Но може би има нещо друго, освен повишения метаболизъм, в следствие на храносмилането. Нови доказателства, публикувани в Списанието по клинична храненето, установиха, че тези, които ядат на закуска изразходват повече енергия чрез физическа активност (по-специално сутринта), отколкото тези, които започват деня на гладно. Така че пропускането на закуската кара хората да се чувстват по-малко енергични, поради което те намаляват нивата на физическа активност без да го осъзнават.

Дали ще ви се яде повече, ако прескочите закуската?

Знаем, че отсъствието на закуска прави мозъка по-податливи към приятни на вкус храни и че хората често ядат повече на обяд, ако не са закусвали. Но повечето проучвания показват, че пропускането на закуската води до по-малък общ прием на енергия през деня, отколкото яденето на закуска. Така че, въпреки че по-големия глад може да бъде компенсиран по време на обяд, ефектът от пропускането на закуска изглежда не е достатъчно голям, че да накара хората да надвишат калорийния дефицит, създаден от гладуването сутрин.

Ще качите ли килограми, ако прескочите закуската?

Пропускането на закуска се свърза с идеята, че с време се покачва теглото и повишава количеството тлъстина в организма. Но това не означава непременно, че липсата на закуска води до наддаване на тегло. Няколко рандомизирани проучвания (където хората са разпределени на случаен принцип според определено поведение, като например закусват или не) не откриват никакви доказателства, които да потвърждават тази хипотеза. Въпреки често правената асоциация, че който не закусва, ще надебелее, експерименти, специално разработени, за да  установят причината и следствието не са представили доказателства, че пропускането на закуската ни кара да пълнеем.

Така че, трябва ли да закусвате?

Преобладаващото обществено мнение е да, трябва да се яде на закуска. Но предвид сегашното състояние на научните доказателства, простият отговор е: Не знам. Зависи.
Независимо дали не тръгвате за работа без да закусвате обилно или пък сте то тези, които се задоволяват с чаша кафе, имайте предвид, че и двете страни имат своите предимства и отговорът не е толкова прост.

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове