Най-честата травма при децата - изгаряния

Най-честата травма при децата - изгаряния - картинка 1

Разбира се, най-добре е просто да ги пазите! Но ако все пак се случи - не се паникьосвайте, постъпете правилно

Изгарянията са едни от най-честите травми при малките деца. Ежедневно по вестниците и новините съобщават за подобни инциденти. Независимо от статистиката обаче, родителите продължават да оставят децата си в близост до запалени печки, врящи тенджери и камини. И разбира се, далеч не всички родители умеят да оказват първа помощ. Повечето от тях, когато попаднат в екстремна ситуация, губят ума и дума или просто извършват много грешки, които усложняват изгарянията.

Нека видим какви видове изгаряния има и как да предпазим малчуганите от тях.

Термичните изгаряния се предизвикват от горещи течности, горещи предмети, пара или пламък. В 80% от случаите изгарянията при деца до 5-годишна възраст са с гореща вода, а при по-големите нараства процентът на изгаряния с огън (65%).

Имайте предвид, че детето може да получи сериозно изгаряне не само от вряла вода, но и при такава с по-ниска температура, ако времето на въздействие е достатъчно продължително. Например вода с температура 50ºС може да предизвика изгаряне от II-III степен за 7-10 минути.

Химическите-битови изгаряния се случват доста по-рядко, все пак в домовете ни няма толкова много опасни вещества. Преди всичко причината за подобни неприятности са налични химикали, използвани за битови цели - концентрирана белина, каналин, кислол и други препарати, съдаржащи киселини или основи.

Електрическите изгаряния преди са се срещали рядко, но днес ситуацията е различна, заради увеличеното количество на електроуредите.

Лъчевите изгаряния най-често са свързани със слънчевите лъчи. Могат да бъдат много сериозни и основно са свързани с невниманието на родителите. Тъй като кожата на бебето и малкото дете е много нежна, защитата от слънчевите лъчи трябва да е много прецизна. В аптечната мрежа се предлагат много разнообразни слънце-защитни кремове и лосиони, предназначени за бебешката кожа.

Изгарянията са толкова опасни, не само защото предизвикват повреждане на тъканите. Големите наранявания са съпроводени с болезнени усещания и тежки нарушения в работата на много органи. Всичко това нанася психическа травма на детето.

Често изгарянията са причина за сериозни и необратими изменения в организма на пострадалия. Практически всички сериозни изгаряния зарастват с образуването на груби деформирани белези, които могат и да нарушат правилното формиране на опорно-двигателната система и да ограничат движенията на ставите.

Първа помощ:
Каквато и да е причината за изгарянето, преди всичко трябва максимално бързо да отстраните причинителя на нараняването.

Ако е термично изгаряне, свалете дрехата, ако е обгоряла, но ако е залепнала за тялото, по-добре лекарите да го направят - вие може допълнително да увредите кожата на детето. При всички случай обаче постарайте се да охладите изгорения участък, тъй като топлината продължава да уврежда тъканите под кожата дълго след отстраняването на източника на горещина.

Също така, ако става дума за нещо повече от опарено пръстче, веднага потърсете лекарска помощ.

Химическите изгаряния се срещат по-рядко, но обикновено са доста по-опасни. Тежестта на нараняването до голяма степен зависи от продължителността на контакта с опасното вещество и неговите концентрации. Такива изгаряния са по-дълбоки и рядко са съпроводени с образуване на мехури. 

Най-опасните изгаряния са в устната кухина, хранопровода и стомаха.  Причината за такива травми най-често е случайно поглъщане на вредна течност или алкална батерия. В този случай детето развива бързо силна интоксикация, изпада в шок от болка, може да възникнат нарушения на дишането (при изгаряне на дихателните пътища с люта пара). Подобни химически изгаряния често завършват с нараняване на хранопровода, стомаха и сериозно кръвотечение.

Първата помощ се изразява в това, колкото може по-бързо да прекратите контакта с опасното вещество. Пострадалото място трябва да се промива  с голямо количество вода (най-добре течаща), ако химикалът е попаднал и върху дрехата, тя трябва да се махне.

Електрически изгаряния се считат за много тежки наранявания. Предизвикват се при протичане на ток през тъканите и неправилно използване на електроуредите. Изгарянията винаги са много дълбоки и са съпроводени с електро-шок. Тежестта на състоянието на пострадалото дете зависи от напрежението и силата на тока, площта на контакта и общото здравословно състояние. До пристигането на Бърза помощ родителите трябва да проследят протичането на тока през организма на детето. Най-опасният път е през областта на сърцето и мозъка.

Първата помощ, както и при другите случаи, се започва с прекратяването на въздействието на електрическия ток. Важен момент е безопасното отстраняване от въздействието на ел. ток -  изключването от електрическата мрежа, което може да стане като се изключи бушон, шалтер, от контакта. Ако няма такава възможност чрез дървена, пластмасова пръчка, предмет или дреха, направена като примка, чрез която се дръпва пострадалото дете. Докато не прекратите преминаването на тока, не трябва да се приближавате към мъника с голи ръце.

След всичко това, единственото, което могат да направят родителите е да покрият изгарянето със стерилна суха превръзка и максимално бързо да го откарат в болница.

В ежедневието обикновено се срещат само един вид - изгаряния от слънчевите лъчи. Всеки се е сблъсквал с този проблем поне веднъж в живота си. Степента на тежест на този тип изгаряния по принцип не е голяма (по-често I и по-рядко II степен), но площта на поражението може да е значителна. И ако за възрастния човек слънчевото изгаряне не представлява кой знае каква заплаха за здравето му, то „изгорелият" мъник в първите години от живота си се нуждае от спешна медицинска помощ. Родителите също могат да я окажат.

Веднага трябва да заведете пострадалото дете в прохладно помещение или поне да покриете наранената кожа със студен компрес. През първите 1-2 часа се препоръчва да правите хладък душ или вана (не по-повече от 15-20 минути). Това ще облекчи болките и ще възстанови количеството течност в кожата.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове