Най-добрите технологични градове в света

Най-добрите технологични градове в света - картинка 1

На някои места в света технологиите напредват по-бързо, отколкото на други

На някои места в света технологиите напредват по-бързо, отколкото на други. Но защо едни градове са по-добри от други в технологичния сектор?

Международната компания за недвижими имоти Savills публикува доклада си „Tech Cities 2017“, в който установява „22 глобални центъра в авангарда на технологиите“, пишат от profit.bg. На първо място в класацията не е нито Ню Йорк, нито Лондон, нито Сан Франциско, а Остин.

Според доклада главният град на Тексас „отнема първото място от Сан Франциско, защото е много успешен в привличането на талантливи хора“. Сред големите компании, които се установиха в Остин, изпъкват IBM, Dell и ADM. Освен това „ниските данъци, благоприятните цени на жилищата и силната предприемаческа култура в града му помагат да поддържа просперираща и иновативна среда на стартъпи“, отбелязват авторите на доклада.

Кои други градове попадат в класацията?

Сан Франциско, щата Калифорния, заема второто място, защото е „алтернатива за талантите“, а Ню Йорк е поставен на трето място като „основен глобален град в САЩ“. „САЩ разполагат с много от най-големите и иновативни технологични компании. Градовете тук се ползват с по-голям достъп до капитали и финансови ресурси, които им помагат да растат“, се казва в доклада.

В топ десет влизат още Лондон, Амстердам, Торонто, Копенхаген, Бостън, Берлин и Сингапур.

Човешки капитал

Авторите на доклада взели предвид пет основни фактора за съставянето на класацията – 1. предприемаческа среда (инвестиции, размер на сектора, лекота за предприемаческа дейност, иновации, разходи), 2. технологична среда (стойност и размер на технологичните компании, инфраструктура, акции), 3. градски живот и комфорт, разходи за живот, градско развитие, 4. образование, имигранти и привличане на таланти, млади хора, 5. разходи за наем на офиси за компаниите и служителите.

„Всички тези градове имат просперираща и растяща технологична индустрия и са в обсега на вниманието на разрастващите се технологични компании“, пишат авторите на доклада.

Според анализаторите един от фундаменталните аспекти е „достъпът до човешки капитал“ за привличане на национални и чуждестранни таланти, които искат да живеят и работят в определени градове. В класацията от 22 града са представени всички континенти – шест от Европа, шест от Северна Америка, два от Южна Америка, шест от Азия-Тихоокеания, един от Африка, един от Близкия изток и Северна Африка.

Лондон срещу Амстердам

В Европа най-развитите технологични градове са Лондон и Амстердам, които са „големи бизнес центрове“ и имат „добри физически връзки с останалата част от света“ като международни летища.

„Те са динамични, имат голям брой студенти и привличат таланти. Лондон е силно развит технологичен център, но цената на имотите в Амстердам е наполовина по-ниска“, отбелязват авторите на доклада.

Копенхаген, Берлин, Стокхолм и Дъблин също намират място в класацията.

Градове в подем

Сантяго и Буенос Айрес са на нивото на Бангалор в Индия и на Кейптаун в ЮАР. „Това са градове в подем в своите региони и започват да се утвърждават на глобалната сцена“, се казва в доклада.

„Тяхната технологична и предприемаческа среда не е толкова развита, колкото в конкурентните им градове, но разходите са по-ниски. Като процъфтяващи градски центрове те привличат много талантливи местни хора“, допълват авторите.

Топ 22 на най-добрите технологични градове в света:

1.Остин

2. Сан Франциско

3. Ню Йорк

4. Лондон

5. Амстердам

6. Торонто

7. Копенхаген

8. Бостън

9. Берлин

10. Сингапур

11. Стокхолм

12. Дъблин

13. Сиатъл

14. Мелбърн

15. Тел Авив

16. Сеул

17. Хонконг

18. Токио

19. Сантяго

20. Бангалор

21. Буенос Айрес

22. Кейптаун

/33

Facebook Коментари

Коментирай

За кого ще гласувате на предсрочните парламентарни избори?

„Демократична България“

30.19%

ГЕРБ-СДС

15.09%

„Има такъв народ“

13.21%

БСП

11.32%

Не съм решил още...

9.43%

"Възраждане"

7.55%

Няма да гласувам

5.66%

„Изправи се! Мутри, вън!“

3.77%

Друга партия или коалиция

3.77%

ДПС

0.00%

ВМРО

0.00%

„Републиканци за България“

0.00%

Блогове