Най-дразнещите правила на авиокомпаниите

Най-дразнещите правила на авиокомпаниите - картинка 1

Плащате допълнително за какво ли не, а накрая превозвачът не носи отговорност за почти нищо

Всепризната истина е, че нищо не носи на един бюрократ повече радост, отколкото стабилно идиотска политика, внимателно изработена, така че да вбесява нищо неподозиращите жертви, които пресекат пътя ѝ. Вероятно никъде другаде няма да срещнете повече бюрокрации, отколкото при пътуването със самолет. От резервациите до качването – летенето е минно поле от правила, такси и мениджъри на средно ниво, опиянени от власт.

В такива случаи е най-добре да прочетете дребния шрифт и да знаете правилата. За да сте наясно на какви неприятности можете да се натъкнете при полет, вижте следния списък с най-абсурдните и дразнещи правила и политики на авиокомпаниите, подбрани от сайта за пътувания Travel+Leisure, пише money.bg

Плащате допълнително за онлайн резервация

Някои самолетни превозвачи изискват допълнителна такса за онлайн резервиране на полет. Нискобюджетната американска авиокомпания Spirit Airlines например таксува с допълнителни между 8 и 12 долара на посока за резервиране на полета онлайн или по телефона вместо от касата за билети на дадено летище. И това се случва въпреки факта, че закупуването на билети лице в лице означава повече служители на място, а системите за автоматизирана онлайн резервация спестяват пари на компанията.

Плащате за място в самолета

Американският самолетен превозвач Spirit надминава всички, когато става дума за таксите. По-ранната резервация на дадено място, дори и по-лошите и неудобните като тези близо до тоалетната, могат да струват до 50 долара.

Не може да си носите вода, само замразена

Администрацията по безопасност на транспорта на САЩ упоменава, че замразените течности са позволени, стига да не са кишави или частично разтопени. Така че макар пълната ви бутилка с вода да не бъде допусната, то пълната ви със замразена вода бутилка ще се облекчи по пътя.

Ръчният ви багаж е от значение

Ако пътувате с френския превозвач Air France, носете най-добрите си карго панталони. Правилата на компанията изискват ръчният ви багаж и личните ви вещи да имат общо тегло от не повече от 12 кг. Така можете да напълните джобовете си с неща, когато вече сте опаковали багажа си.

Уловката: Вашето тегло няма значение, а услужливият екип на гишето ще ви посъветва да вземете най-тежките неща със себе си за времето, в което се премерва тежестта на багажа ви. Когато успеете да преминете „теста”, вече можете да изпразните джобовете си и да приберете тежките неща обратно в багажа си.

Големите лаптопи: потенциални бомби

Според регламента на Администрацията по безопасност на транспорта на САЩ 11-инчовите лаптопи могат да останат в багажа ви на конвейерната (транспортна) лента, докато 13-инчовите трябва да бъдат извадени. Предполага се, че допълнителните два инча означават повече пространство за контрабанда на нелегални пратки през охраната.

Истинската уловка: Знанията и изпълнението на политиката варира в различните летища, затова един лошо управляван контролно-пропускателен пункт може да означава отделен скрининг, независимо от размерите на компютъра ви.

Авиокомпаниите не носят отговорност за откраднати вещи...

Вероятно знаете, че не трябва да слагате каквито и да е ценни вещи в чекирания си багаж. Ако трябва да дадете ръчния си багаж в багажното отделение заради препълнени отделения за багаж над главите, преди това извадете всичко ценно или важно. Дори и да чекирате багаж против волята си, авиокомпаниите не носят отговорност за липсващи вещи.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове