Най-голямата река, за която никога не сте чували

Най-голямата река, за която никога не сте чували - картинка 1

На югоизточното крайбрежие на Южна Америка, между Уругвай и Аржентина, огромна водна маса се врязва в Атлантическия океан

Това „нахлуване“ се простира на около 290 километра навътре в океана и завършва на мястото, където се срещат реките Уругвай и Парана. Това е Рио де ла Плата, или Сребърната река, в превод от испански.

В зависимост от това какво си изберете, Рио де ла Плата е устие, река, залив или дори море, посочва Amasing Planet, цитирана от profit.bg.

Географи твърдят, че това не е точно река, а устие, в което се вливат реките Уругвай и Парана. Но в Аржентина и Уругвай обикновено се смята за река.

Тя води началото си от сливането на две по-малки реки, има удължена форма и изтича в Атлантическия океан. За тези, които го смятат за река, това е най-широката река в света, с максимална широчина около 220 километра. За други това е най-широкото устие на планетата.

Рио де ла Плата е открита за първи път през 1516 г. от Хуан Дяз де Сол, който по това време търси проход между Атлантическия и Тихия океан. Той я нарича Mar Dulce, или "сладководно море", поради огромния й размер.

Съвременното име на реката е дадено от изследователя Себастиан Кабот, който й прави подробно проучване през 1520-те. Името идва от легендарната Сиера дел Плата, или Сребърна планина, за която се смята, че се намира нагоре по течението.

Легендата крие своите корени в началото на 16 век, като разказва за Сребърна планина, управлявана от Белия крал. Много ентусиасти се отправят в търсенето й, като повечето губят живота си.

Оцелелите обаче връщат достатъчно благородни метали, за да потвърдят историята и да вдъхновят други за подобна експедиция, обикновено завършваща с неуспех.

Днес бреговете на Рио де ла Плата са едни от най-гъсто населените райони на Аржентина и Уругвай. Буенос Айрес, голямата космополитна столица на Аржентина и център на една от най-големите градски агломерации в света, се намира на брега й.

Уругвайската столица и неин най-голям град - Монтевидео, също се намира на брега на Рио де ла Плата.

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?

Блогове