/ВИДЕО/ 233 жертви на трус от 7,8 в Еквадор

/ВИДЕО/ 233 жертви на трус от 7,8 в Еквадор - картинка 1

Обявено е предупреждение за цунами

Земетресение от 7,8 по Рихтер удари Еквадор, жертвите са десетки. Обявено е предупреждение за цунами. Трусът е усетен и в Перу. 

Трусът в Еквадор е регистриран около 3 часа българско време през миналата нощ. Епицентърът му бил на 14 км западно от град Педерналес, на дълбочина 10 км. Разтърсил е страната 11 минути след земетресение от 4,8 по Рихтер. Голяма част от столицата Кито бе без ток, съобщават световните агенции. 

Според вицепрезидента на страната Хорхе Глас, в следващите часове броят на потвърдените жертви ще скочи рязко. Еквадорски медии съобщават, че в Гуякил е паднал мост върху движещ се под него автомобил. Градът е честа отправна точка за туристите, тръгнали към Галапагоските острови. Летището му е затворено. 

Извънредно положение е обявено в шест провинции, а Националната гвардия е мобилизирана.
Трусът, с епицентър край крайбрежния град Муисне, е разрушил надлез в град Гуаякил – на около 300 км отдалеченост. Трусът е разклатил и сгради в столицата Кито, което накарало местни жители да напуснат домовете си.


Вицепрезидентът поясни на пресконференция, че броят на жертвите все още не е потвърден официално.
По думите му, армията, полицията и спасителната служба са „в състояние на максимална тревога, да защитят живота на гражданите“.

Междувременно Центърът за предупреждение при цунами в Тихия океан съобщи за опасност от „вълни цунами между 0,3 и 1 метър за някои крайбрежни райони на Еквадор“.

По последни данни броят на загиналите при земетресението в Еквадор е 233 души.

Шест вторични труса са регистрирани край бреговете на Еквадор след земетресението с магнитуд 7,8, сочат данните на Европейския сеизмологичен център, цитиран от Фокус. Вторичните трусове са били със сила от 4,5 до 5,4 по Рихтер

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове