Нани-на: Най-подходящите методи за приспиване на бебе

Нани-на: Най-подходящите методи за приспиване на бебе - картинка 1

Как да получим заслужената почивка и минутка за себе си

Приспиването на бебето е непосилно начинание за много майки. По-вероятно е вие да заспите, отколкото бебето, при многочасовите ви неуспешни опити да го приспите.

А будното бебе означава уморена до крайност мама, страдаща от безсъние.

Ситуацията е трагикомична – редовно се превръщате в сомнамбули, в резултат от упорития стремеж да приспите детето. Но то просто не може и, най-често, не иска да заспи. Умира да си играете с него, да го гушкате, да си „говорите“. А, когато най-сетне заспи и вие си отдъхнете, следват среднощните събуждания, рев и желание за внимание. А на вас просто ви се иска да имаше копче за изключване като при куклите и бебето да заспи, но такова уви няма. Остава ви надеждата, че с времето проблемът със приспиването ще изчезне, но и тук краят му не се вижда. 

Как да се преборим с така сложното ПРЕСПИВАНЕ?

Повече игри, за по-добър сън.

Когато е изморено, детето заспива по-бързо, лесно и има по-дълъг, качествен и непробуден сън, съответно и вие ще се радвате на такъв. Така че преди лягане се постарайте детето да използва всичката му налична енергия и тогава чак ще заспи спокойно.

Приглушена светлина.

Ако се опитвате да приспите бебето в следобедните часове, спуснете завесите и затъмнете стаята. Така шансовете детето да заспи са по-големи.

Проветрявайте.

Свежият, наситен с кислород, въздух ще ви помогне с приспиването. А също и подходящата температура. Нито прекалено топло, нито прекалено студено, или иначе казано около 20-24 градуса е идеалната температура за сън.

Създайте режим. 

Никой не може да спи по нареждане, така че вариантът е до създаването на навици и определен режим за сън. Ако приспивате бебето всеки път по едно и също време през деня и вечер, навярно и за него и за вас ще е по-лесно.

Песнички, приказки и люлеене (на ръце или в люлка).

Тези занятия навярно редовно ги практикувате, и са добре познати на всички ви, но въпреки това, няма как да не ги споменем. Ако сте постоянни, тоест всяка вечер прибягвате до една и съща приспивна песничка, например, то тя ще се превърне в своеобразен сигнал за бебето, че е време за сън.

Масаж и баня.

Тези две неща действат приспивно както на възрастни, така и на деца. Може само да галите бебето по главичката или гърба и ще се изумите от бързия ефект. А що се отнася до банята, неслучайно се казва „да спиш като къпан“. 

Биберон.

Той успокоява и приспива бебето, но го използвайте в много краен случай, защото с времето това става вреден за детето навик, от който трудно ще го откажете.

Любимото мече.

Всяко дете има любима играчка, която го успокоява, с която се чувства уютно в леглото и с която заспива много по-лесно.

Сън след хранене.

Знаете как ви се приспива, която хапнете, и особено, когато преядете. Ефектът на храната върху бебето е същият. Ето защо кърменето е добър метод за приспиване.

Шумове от прахосмукачка, пералня, сешоар и от сорта еднообразни шумове понякога действат доста приспивно на децата.

Важно да създадете ритуали преди лягане и всичко да се случва хронологично, и всичко да подсказва на детето, че е време за сън. Тоест заспиването трябва да се превърне в навик и, когато това се случи, с облекчение ще обърнете гръб на безсънието и умората.

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове