Най-странните длъжности в Кралския двор на Великобритания

Най-странните длъжности в Кралския двор на Великобритания - картинка 1

Кралицата на Великобритания Елизабет II е работодател на много хора

Повечето монарси имат около 1000 души, които обслужват кралския двор, като някои от позициите звучат доста странно към днешна дата, разказват от profit.bg.

Докато доста позиции в Бъкингамския дворец и замъка Уиндзор звучат стандартно, като чистачи, градинари и готвачи, други изглеждат, меко казано, нишови.  

Например, знаете ли, че има човек, който предимно отговаря за кралските лебеди? Или човек, който се грижи единствено и само за пощенските марки?

Изданието businessinsider.com представя някои от най-чудатите работни позиции, осигурявани от кралското семейство на Великобритания.

Внимание! Докато четето този текст, може да се объркате в кой век се намираме, поради това службите са подредени във възходящ ред спрямо годината, в която са се появили за първи път.  

Кралски майстор на шлепове – 1215 г.

Да си начело на кралските шлепове е по-скоро церемониална длъжност в наши дни. През 18-и век обаче нещата не са стояли така, тъй като кралските особи са използвали редовно превоз със шлепове по река Темза.

Майсторът, отговарящ за шлеповете, ръководи екип от 24 лодкари, които получават годишно възнаграждение в размер на 3.5 британски лири. Предполагаме, че при такава заплата, хората си имат и втора работа.

Управител на кралската конюшна – 1360 г.

Уравителят на кралската конюшна е друга почетна позиция в кралския двор. Той трябва да присъства задължително на всички церемонии, на които кралицата се появява на гърба на кон или в каляска, теглена от благородните животни. Също така той носи отговорност за реда в кралските конюшни.

Маестро на музиката на кралицата – 1625 г.

Тази роля се дава за период от 10 години, обикновенно на изявен музикант. Понастоящем тази длъжност се изпълнява от композитора Джудит Уир, назначена през 2014 г. Преди нея честа е била за сър Питър Максуел Дейвис, който е прослужил полагащите му се 10 години.

Длъжността е била премахната за кратко през 1649 г., когато монархията пада от власт, но бива отново възстановена през 1660 г.

Службата не изисква конкретни отговорности, но маестрото може да композира специална музика за кралски събития. Така например, Уир е била ангажирана за създаването на нова версия на националния хим God Save the Queen, специално за повторното погребение на Крал Ричард III през март 2015 г.

Кралски астроном – 1699 г.

Кралски астроном към днешна дата е Мартин Рийс, който е барон на Лъдлоу. Той заема позицията от 1995 г. насам, като функциите му са по-скоро представителни, но все пак се очаква да е на разположение за консултации по специфични теми.

Кралски специалист по ботаника – 1699 г.

Професорът по ботаника Стефан Блекмор заема длъжността от 2010 г. Позицията е променила естеството си през вековете, като от 1956 г. се заема от хора, чиято страст е градинарството. 

Склуптур на редовна служба в полза на Шотландия – 1838 г.

Сър Джон Робърт Стийл е първият човек, заемал този пост. Едно от най-значимите му творения е скулптурата на дюка на Улингтън, намираща се на Princes Street.

Първото назначение е направено от Кралица Виктория някъде около 1838 г., като службата става редовна през 1921 г. Настоящият кралски скулптур е Александър Стодарт, който главно работи по изделия, изработени от клей.

Гайдар на народа – 1843 г.

Позицията е създадена от кралица Виктория през 1843 г. Гайдарът трябва да свири под прозорците на кралицата всеки ден точно в 9 сутринта за около 15 минути, когато тя се намира в резиденцията си в Бъкингамския дворец, замъка Уиндзор, двореца Холирууд или в замъка Балморал.

Това е много престижна позиция, като само 15 гайдари са имали тази чест, откакто е създадена традицията. В наши дни гайдар е Скот Метвен от състава Argyll and Sutherland Highlanders.

Паралелно с това, до 2002 г. е съществувала длъжността Гайдар на кралицата майка.

Пазител на пощенските марки на кралицата – 1890 г.

Кралицата не е голям фен на колекционирането на пощенски марки, за разлика от своя баща Джордж V. Въпреки това, тя съхранява огромната му колекция и смята да я запази. 

От 2003 г. колекционерът на пощенски марки Майкъл Сефи заема тази длъжност, обикаляйки света с цел попълване на колекцията.

Инспектор на картините на кралицата – 1972 г.

Дезмънд Шау-Тейлър е настоящият инспектор от 2005 г. насам. Главното му задължение е да се грижи за картините, висящи по стените на кралските дворци.

Пазач на лебедите – 1993 г.

До 1993 г. позицията е за един човек, който е трябвало да отговаря за лебедите в река Темза. Оказва се обаче, че един служител просто не е достатъчен, поради това към него се добавя и позиция, свързана с маркирането на благородните птици. Към наши ди тези длъжности се изпълняват от професор Кристофър Перинс и Дейвид Барбър.

В миналото пазачът е трябвало регуларно да осигурява лебеди за кралските банкети, но в наши дни длъжността е свързана по-скоро с грижата за тяхното здраве.

Сержант, отговорен за знамето на кралицата – 1997 г.

До 1997 г. насам позицията изисква всеки път, когато кралицата не е в резиденцията си, знамето на Великобритания да бъде смъквано.

Традицията се изменя в годината на смъртта на принцеса Даяна поради публично недоволство, че фалгът не е свален в знак на траур. Така в наши дни флагът се вее, независимо дали кралицата е у дома, и се сваля наполовина при смърт на член на кралското семейство или при обявен национален траур.

В наши дни длъжността се заема от кавалерийския сержант Нейтън Боуен.

Официален арфист на принца на Уелс – 2000 г.

Длъжността е премахната от кралица Виктория през 1871 г. Тъй като арфата е важна част от уелската традиция, принц Чарлз възстановява длъжността през 2000 година. От 2015 г. Анна Денхолм изпълнява тази роля.

Кралски износвач на обувки – 2000 г.

Един от служителите в градероба на кралицата е длъжен да носи обувките й, за да е сигурен, че няма да убиват на краката на нейно величество. Ако трябва да носите обувки с високи токчета всеки ден на 90-годишна възраст, то вероятно бихте оценили помощта на кралския износвач на обувки.

Върховен резбар (ножар) – не е известна година

Едно от нещата, които кралицата не бива да върши сама, е да реже месото, поднесено й по време на ядене. Тази позиция се предава по наследство. Изглежда е нужно специално ДНК, за да можете да режете подобаващо месото в кралските блюда.  

Кралски часовникар – не е известна година

В кралските резиденции има над 1000 часовника, барометри и термометри, като нито един от тях не е електронен. Човекът, заемащ тази позиция, трябва да се грижи за всички тези реликви.

/33

Facebook Коментари

Коментирай

След изборте на 2 октомври 2022г. 48 НС ще успее ли да излъчи редовно правителство?

Да, но за няколко месеца само.

38.89%

Не.

33.33%

Да.

16.67%

Рано е да се каже.

5.56%

И следващият, 49-ти парлемент също няма да успее.

5.56%

Блогове