НАП уверяват, че няма да има тежки последици от хакерската атака

НАП уверяват, че няма да има тежки последици от хакерската атака - картинка 1

Около 4 млн. души са пряко засегнатите хора от хакерската атака

Около 4 млн. души са пряко засегнатите хора от хакерската атакаПреки, непосредствени и тежки последици не изглеждат вероятни. Това обяви говорителят на НАП Росен Бъчваров пред Нова телевизия по повод хакерската аката, довела до изтичането на данните на близо 5 млн. души.

Вероятността с данните да се случат хипотези като теглене на кредити са много малко, увери говорителят на НАП и призна, че пробитият сървър не е изрично деклариран като критична инфраструктура.

Текат проверки в четири направления - одит, външен екип, който да оцени базата данни, извършват се проверки и специализираните служби работят, за да оценят уязвимостта на системите.

Бъчваров изтъкна, че е конструирано и едно приложене на НАП, с което може да провери дали личните му данни са открадните и какво да направи. Това съпоставя не само изтеклата информация, но и с информацията в сървърите на НАП. С приложението хората могат да проверят възможно най-рано дали са били част от хакерската атака, поясни говорителят на НАП.

На въпрос виновен ли е Кристиян Бойков и защо бе освободен от ареста с мярка за неотклонение "подписка", Бъчваров отбеляза, че това вероятно ще прецени съда и не е той подходящият човек, който може да се произнася по вина.

Той допълни, че най-важният въпрос е какво могат да направят хората, които подозират, че са изтекли техните лични данни.

В студиото на Нова телевизия главният редактор на kaldata.com Светлин Желев посочи, че хакерите се опитват да търгуват с такава информация. Кой има изгода от такова нещо и защо се случва сега, запита Желев.

Той вярва, че службите ще го разгадаят, но целия случай с хакерската атака бил като "сценарии на филм, който можем да го видим някой ден".

Припомняме, че вчера стана ясно, че хакера Кристиян Бойков е освободен с мярка за неотклонение "Подписка". 

Вчера на 20-годишния Кристиян беше повдигнато обвинение за киберпрестъплението, след като той беше задържан на работното си място.

Беше установено, че младежът е пробил и сайта на МОН преди 2 години.

По повод хакерската атака премиерът Бойко Борисов заяви, че в Бъгария има уникални вълшебници в IT сферата и трябва хакерите да работят за държава.

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове