Напрежението между двете Кореи рязко се засилва

Напрежението между двете Кореи рязко се засилва - картинка 1

Трупат се войски по границата, Пхенян отказа да приеме специални пратеници на Сеул

Властите на Корейската народнодемократична република ще изпратят военни подразделения в района на туристическия комплекс в планината Кумган и град Кесон за осъществяване на отбранителни мероприятия, защитавайки се от евентуални действия на Република Корея. Това съобщи ТАСС, цитирайки севернокорейската информационна агенция КЦТА, която се позовава на представител на Генералния щаб на Корейската народна армия.

По думите му Пхенян има намерение също така да поднови всички видове военни учения близо до границата си с Южна Корея.

Южна Корея разполага самоходни гаубици К-55 по границата си със Северна Корея.

Напрежението между Северна и Южна Корея рязко се засили напоследък заради пропагандни материали, пускани от въздуха над територията на Северна Корея от избягали севернокорейци и южнокорейски активисти.

Пхенян поиска от Сеул да вземе мерки срещу кампанията с листовките, в които се критикуват севернокорейския лидер Ким Чен-ун и нарушенията на човешките права. Северът заплаши да прекъсне линиите за комуникация с Юга и да излезе от военното споразумение със Сеул. Вчера Северна Корея взриви южнокорейския офис за връзка в Кесон.

Южнокореец гледа взривяването на бюрото за връзка в Кесон в телевизионни новини на публичен екран.

В понеделник Южна Корея е поискала от КНДР да приеме нейни специални пратеници, но е получила отказ, съобщи днес КЦТА. Като причина за отказа се посочва неправилната преценка на Сеул на актуалното състояние на двустранните отношения.

Кризата в отношенията е предизвикана от "безотговорността на южнокорейските власти, тя не може да бъде решена никога и може да бъде преодоляна само когато "бъде платена достатъчно голяма цена", се казва в съобщението на КЦТА.

 

Предложението на Сеул за изпращане на специални пратеници в Пхенян е било отхвърлено от Ким Йо Чен, влиятелната сестра на севернокорейския лидер Ким Чен Ун, която е първи заместник-председател на отдел на ЦК на Корейската трудова партия, става ясно от информацията на КЦТА, цитирана от БТА.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли Борисов да подаде оставка?

Отдавна трябваша да я подаде!

58.82%

Да, незабавно!

23.53%

Късно е, да си изкара мандата.

5.88%

Не, в никакъв случай!

5.88%

Кой е Борисов и защо му искат оставката?!

5.88%

Блогове