Какво стана, когато Португалия разреши всички наркотици?

Какво стана, когато Португалия разреши всички наркотици? - картинка 1

Колкото по-тежки мерки предприемат правителствата срещу разпространението на наркотици, толкова по-катастрофален ефект има това за обществото

В последните дни, отново се повдигна темата за декриминализацията на леките наркотици в България. Привържениците на тази мярка, завяват, че е нелепо да се вкарват хора в затвора, заради няколко грама канабис, докато противниците продължават да повтарят своята теза, че ако се направи компромис за леките наркотици, след това лесно може да се легализират и тежките наркотици.

Решихме да проверим как се справят другите страни, да проучим техния опит и да видим какви са резултатите. Сайтът Vice News ни дава първият пример от Португалия. Оказва се, че

държавата там декриминализира притежанието на всякакви наркотици, за лична употреба.

В закона, това разрешение е формализирано, като „не повече от 10 грама незаконни наркотици“, но за по-популярните наркотици се предвиждат конкретни ограничения – грам хероин, екстази или амфетамин, два грама кокаин

и 25 грама канабис.

Вместо да бъдат арестувани и това по някакъв начин да затрудни техния живот, потребителите на наркотици получават призовка да се явят, пред т.нар. „панел за разубеждаване“, в който участват правни експерти в сферата на правото, социалните науки и психологията.  На наркоманите, които повтарят или потретват своето посещение при експертите, се предписва мотивационно консултиране или програма за заместване на опиатите.

Какъв е резултатът? Огромен успех, поне така твърди председателя на комисията за наркотични вещества към ОНН – Вернер Сип. Той заявява: „Комбинацията от законност и услугите насочени към потребителите, превръщат модела на Португалия в успешен.

Много е трудно да намерите хора в Португалия, които да са несъгласни с този модел.“

Какво сочат статистиките в Португалия: Броя на ХИВ инфекциите, спада драматично от въвеждането на режима, до днес. От 1016 случая през 2001 г. до едва 56 през 2012 г.

Смъртните случаи  от свръхдоза спадат от 80 през 2000 г. до 16 през 2012 г.

Хероинозависимите в Португалия намаляват наполовина, от 100 хил. през 1999 г. на 50 хил. днес.  

Нивата на смъртни случая свързани с употребата на наркотици са пет пъти по-ниски от средното ниво за Европейски съюз.

Общият извод е, че в общества, където употребата на наркотици е по-малко стигматизирана, потребителите на вредните вещества са по-склонни да потърсят помощ от съответните институции. Вместо да скочат случаите на употреба на наркотици, вследствие на либерализацията им, става точно обратното, вредните ефекти за обществото падат драстично.

За съжаление, реакцията на повечето държави по света е да смазват потребителите на наркотици, чрез т.нар. „Война срещу наркотиците“.

В изчисленията на експертите, никой не прави оценка за това, че ако даден човек бъде осъден за притежанието на наркотици и това нещо се залепи за неговото досие.

Животът му от тук нататък става истински ад. Трудно намиране на хубава работа, постоянно съмнение към теб от институциите и живот като втора категория човек.

Статистиките на Глобалната комисия по политиките срещу наркотиците, показват, че

„в най-добрия случай“, броят на наркоманите по света се е увеличил от 203 млн. през 2008 г. на 243 млн. през 2012 г.

Производството на наркотици е на рекордно високи нива, а пазарът и съответно печалбата е много по-голям от световния пазар на зърнени закуски и вино.

В резултат на очевидния провал, комисията препоръчва край на „Войната срещу наркотиците“. Колкото и строги мерки да налага правителството, ситуацията ще се влошава, защото наркоманът е готов на всичко за да вземе своята доза, а трафикантът ще вложи повече пари за подкупи, но пак ще намери вратички през които да внася своята стока.

Изводът и препоръките на комисията се променят от „Елиминирайте“ на „Регулирайте“.

Регулация, от това има нужда държавата да следи какво се случва с тези хора и да преценява, и чрез поглед над по-голямата картина да взима по-адекватни решения за превенция на наркотичната зависимост. Повечето държави вървят към либерализацията на марихуаната, защото се оценява, че

това е най-безвредният наркотик, който съставлява, най-големия незаконен пазар за наркотици.

Като елиминират паричните потоци към трафикантите от марихуана, държавите дефакто „отрязват“ част от силата и възможностите на наркокартелите.

Никой не спори, че наркотиците са вредни, че те убиват хора. Въпросът, който стои сега пред нас е

как да станем по-гъвкави, за да можем да намалим вредното въздействие на наркотиците за съвременното общество.

Защото за по-възрастните хора, които не употребяват е малко вероятно да се запалят по наркотиците на тази възраст.

Целта сега е да опазим нашите деца, за които наркотиците могат да се окажат масов убиец.

Това е основен страх за съвременните родители, нека поне бъдещите родители живеят в свят в който да не ги е страх да пуснат на дискотека, заради възможността те да се запознаят с „бавния убиец“.

/35

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове