Наследниците на Меркел против газопровода "Северен поток 2"

Наследниците на Меркел против газопровода "Северен поток 2" - картинка 1

Стар съперник или протежето на Меркел: кой ще оглави германските консерватори

Германия трябва да даде отговор на засилващите се политически безпокойства във връзка с планирания газопровод "Северен поток 2", след като Русия задържа три украински кораба и екипажите им край бреговете на Крим, заяви генералният секретар на Християндемократическия съюз Анегрет Крамп-Каренбауер, цитирана от Ройтерс.
Крамп-Каренбауер, водещ кандидат за поста на Ангела Меркел като лидер на ХДС, заяви пред обществената телевизия А Ер Де, че би било твърде радикално да се оттегли политическата подкрепа за проекта, но Берлин може да намали количеството газ, което да тече по газопровода.

 

Крамп-Каренбауер е приближена на Меркел, но през последните дни зае по-твърда позиция от канцлерката по въпроса за санкциите срещу Русия. Тя каза пред А Ер Де, че е време за по-твърд отговор на действията на Русия, включително анексията на Крим и подкрепата й за сепаратистите в Източна Украйна.

"Трябва да признаем, че не е достигната твърдата точка, в противен случай Путин не би поел по този път", каза Крамп-Каренбауер, но наред с това напомни, че Русия е доставяла газ на Германия през годините на Студената война.

В петък висшата представителка на ХДС заяви, че Европейският съюз и Съединените щати трябва обмислят дали да забранят достъпа до техните пристанища на руски кораби, идващи от Азовско море, в отговор на задържането от Русия на украинските кораби и екипажи.
Бизнесменът Фридрих Мерц, също водещ кандидат за нов лидер на ХДС, каза в петък, че растящото напрежение между Русия и Украйна е подновило дебатите за газопровода "Северен поток 2", пише БТА.

"С разрастването на конфликта все по-ясно се поставя въпросът: Дали наистина е правилно да построим този газопровод?", запита Мерц, цитиран от Ройтерс. 

Борбата за поста на Ангела Меркел като лидер на германските консерватори и евентуално като канцлер, продължава до последния момент. След като миналия месец Меркел заяви, че ще се оттегли като партиен лидер след провала на регионалните избори, се очертаха двама фаворити с противоположни визии за Християндемократическия съюз (ХДС).

Единият е Анегрет Крамп-Каренбауер, протеже на Меркел, олицетворение на политическата приемственост. Другият е Фридрих Мерц, отдавнашен съперник на Меркел, който обещава по-радикални промени.

Резултатът от гласуването за нов лидер на партийния конгрес на 7 и 8 декември ще бъде от жизненоважно значение не само за ХДС, който е начело на трипартийната управляваща коалиция, а и за бъдещето на водещата страна и най-голяма икономика в ЕС. Меркел остава канцлер, но този, който я наследи начело на ХДС, вероятно ще бъде кандидат на партията на следващите федерални избори, планирани за октомври 2021 година.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове