НАТО изпраща кораби и самолети за подсилване на отбраната на Източна Европа

НАТО изпраща кораби и самолети за подсилване на отбраната на Източна Европа - картинка 1

Изтребители F-35 от военновъздушните сили на Нидерландия

Снимка: https://defence-blog.com/

През декември Русия поиска НАТО да гарантира, че ще спре разширяването си и ще се върне в границите си отпреди 1997 г.

Съюзниците в НАТО изпращат допълнителни кораби и бойни самолети в Източна Европа, за да бъдат подсилени отбранителните сили в региона на фона на струпването на руски войници по граинцата с Украйна. Това съобщи северноатлантическият алианс на официалния си сайт в понеделник.

Междувременно Ню Йорк Таймс съобщи, че президентът на САЩ Джо Байдън тази седмица трябва да вземе решение дали да разшири американското военно присъствие в Източна Европа и балтийските страни.

Сред страните, в които съюзниците в НАТО ще изпратят допълнителна военна техника, е и България. Това беше съобщено от военния министър Стефан Янев още в събота. Става въпрос за два изтребителя F-35 на нидерландските военновъздушни сили, които се очакват в България през април, за да подкрепят дейностите по въздушна отбрана в региона.

Испания също обмисля да прати на България изтребители, а освен това изпраща кораби, които да се присъединят към военноморските сили на НАТО.

Дания пък изпраща фрегата в Балтийско море и е готова да разположи четири бойни самолета F-16 в Литва в подкрепа на дългогодишната мисия на НАТО за въздушна полиция в региона, а Франция изрази готовност да изпрати войски в Румъния.

 

"НАТО ще продължи да предприема всички необходими мерки за защита на всички съюзници, включително чрез укрепване на източната част на Алианса. Винаги ще реагираме на всяко влошаване на нашата среда за сигурност, включително чрез укрепване на нашата колективна отбрана", коментира генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Междувременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обвини Алианса и САЩ за ескалацията на напрежение по отношение на Украйна, както и за разпространяването на "огромно количество фалшива информация".

"Заявяваме и искаме да обърнем внимание на факта, че ескалацията на напрежението се осъществява чрез информационни действия и конкретни действия, предприети от Съединените американски щати и НАТО", каза Песков пред журналисти в понеделник.

Той определи поведението на Запада като "информационна истерия" и на свой ред предупреди, че струпването на военни сили в Украйна близо до руската граница може да сигнализира, че тя се готви за "настъпателни действия".

 

След анексирането на Крим от Русия през 2014 г. НАТО увеличи присъствието си в Източна Европа, включително с четири многонационални бойни групи в Естония, Латвия, Литва и Полша.

Тези части, водени съответно от Обединеното кралство, Канада, Германия и САЩ, са многонационални и боеспособни. Целта на тяхното присъствие е да демонстрира, че атака срещу един съюзник ще се счита за атака срещу целия Алианс.

През декември Русия поиска НАТО да гарантира, че ще спре разширяването си и ще се върне в границите си отпреди 1997 г. В петък външното министерство в Москва уточни, че това искане включва изтегляне на съюзническите войски и съоръжения от България и Румъния, които се присъединиха през 2004 г.

Това искане обаче категорично беше отхвърлено както от управляващите в София и Букурещ, така и от НАТО.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове