НАТО към Путин: Разположихме 4000 бойци в Източна Европа за възпиране на агресия

НАТО към Путин: Разположихме 4000 бойци в Източна Европа за възпиране на агресия - картинка 1

Путин и Нинистьо в резиденцията на руския президент Бочаров ручей в Сочи

Снимка: БТА

Руският президент обезпокоен от близостта на Алианса до границите на Русия

НАТО реагира на изказване на руския президент Владимир Путин, внушаващо, че силите на алианса в Източна Европа са заплаха за Русия, като заяви, че те не могат да бъдат сравнявани със силите, които разполага Москва, предаде Ройтерс.

"Действията на НАТО са отбранителни, съразмерни и съответстват изцяло на международните ангажименти на организацията", заяви говорителката на алианса Оана Лунджеску в имейл до Ройтерс.

И подчертава специално:

"НАТО разположи 4000 войници в източната част на алианса, за да възпре евентуална агресия. Тези войски не могат да се сравняват с дивизиите, разположени от Русия. За разлика от алианса, Русия има войници в Украйна, Грузия и Молдова против волята на техните правителства".

Говорителката опроверга също твърдения на Путин, че западният военен алианс отказва да обсъжда с Русия правилата за военните полети.

Тя каза, че въпросът е предмет на разговори на много общи военни форуми като Съвета НАТО-Русия.

След среща снощи с финландския си колега Саули Нинистьо Путин каза, че Русия е принудена да реагира на преместването на инфраструктурата на НАТО и появата на елементи от система за противоракетна отбрана на САЩ близо до своите граници. 

Путин по време на пресконференцията.

Русия е принудена да реагира на преместването на инфраструктурата на НАТО и появата на елементи от система за противоракетна отбрана на САЩ близо до своите граници. Това заяви снощи руският президент Владимир Путин след среща с финландския си колега Саули Нинистьо, предаде ТАСС.

На въпрос на финландска журналистка руският лидер отговори, че военната инфраструктура на НАТО се придвижва към границите на Русия, както и че се увеличава количеството на техниката на алианса, личният състав и броят на ученията близо до руските граници.

"Разбира се, трябва да следим какво става там, да укрепваме инфраструктурата си. Трябва да реагираме на това, което става край границите ни, в непосредствена близост се появяват елементи на американска система за ПРО", каза Путин. Той отбеляза, че тези системи за ПРО могат да се използват и за изстрелване на ракети със среден обсег.

Путин заяви, че Русия е готова да обсъди с НАТО правила за полетите на военната авиация.

По думите му Финландия е направила предложение в тази посока, а Русия го приветства.

"Готови сме да обсъждаме това с нашите партньори от НАТО, но те се отказват от това. Смятам, че това е неконструктивна позиция", заяви Путин.

Руският президент каза, че е обсъдил с финландския си колега и начини за уреждане на кризите в Сирия и Югоизточна Украйна.
Той добави, че са обсъдили и темата за Арктика, най-вече поради това, че сега Финландия председателства Арктическия съвет.

Нинистьо заяви, че Хелзинки се надява Русия да участва в евентуална среща на върха за Арктика.

"Доколкото разбирам, и двамата с президента Путин сме готови да участваме в арктически съвет на върха, ако такъв се състои", каза финландският президент.

Да се организира такава среща беше предложено миналата година от Нинистьо при негово участие във форум в Архангелск.

Тогава Путин изрази готовност да участва в такова събитие.

 

В изказването си на днешната пресконференция с финландския си колега руският президент заяви, че посещението му в Австрия е имало изключително частен характер. Въпреки това е успял да обсъди въпроси с канцлера на Австрия и с нейния министър на външните работи.

 

Путин определи срещата си с американския президент Доналд Тръмп като полезна, но заяви, че санкциите на САЩ срещу Москва са контрапродуктивни и безсмислени, предаде Ройтерс.

Той добави, че Европа се нуждае от проекта за газопровод "Северен поток 2", и посочи, че Русия е най-подходящият доставчик на енергоносители за Европа.

Путин заяви, че нито той, нито Тръмп е очаквал на срещата им в Хелзинки да решат всички двустранни проблеми.

Руският президент Владимир Путин и финландският му колега Саули Нинистьо обсъдиха и как да се намали рискът от опасно близки срещи на военни самолети на НАТО и Русия над Балтийско море, предаде ДПА.

Балтийските страни - Литва, Латвия и Естония, нямат собствени изтребители, поради което самолети на НАТО патрулират в тяхното въздушно пространство, особено след анексирането на Крим от Русия през 2014 г. Руски военни самолети също патрулират в международното въздушно пространство над Балтийско море. Финландия, която не е част от НАТО, но сътрудничи с алианса, се намира на Балтийско море и е неутрална страна, припомня ДПА.

 

На пресконференция след разговорите си с Путин Нинистьо изрази надежда, че ситуацията в района на Балтика ще се успокои. Основание за такива надежди според него е успешното взаимодействие между руските и американските военни в Сирия, посочва БТА.

Путин изтъкна, че идеята за повишаване на безопасността в района на Балтийско море в последно време е още по-актуална. Според него въпросът е от техническо естество, тъй като "руската авиация и авиацията на страните от НАТО използват малко по-различна техника и това трябва да се обсъди на експертно равнище".

След официалната част двамата лидери продължиха разговорите си в неофициална обстановка. Путин покани своя гост на морска разходка с президентската яхта "Чайка". Докато се любуваха на гледката към Сочи на свечеряване, двамата разговаряха на четири очи на английски без преводач. 

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове