НАТО вероятно ще увеличи присъствието си в Черно море

НАТО вероятно ще увеличи присъствието си в Черно море - картинка 1

Министрите ще обсъдят възможностите за подкрепа на новите либийски власти

НАТО вече увеличи присъствието си в Черно море след незаконното присъединяване на Крим (към Руската федерация), преценяваме какво допълнително можем да предприемем. Това заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг на пресконференция в отговор на въпрос.
Той отбеляза, че вече е обсъдил с президентите на Турция и на Румъния какво още пактът може да направи в този район. Има разговори между Румъния, Турция и България за начините за подобряване на присъствието на алианса в Черно море, добави генералният секретар.

Столтенберг изрази готовността на пакта да окаже помощ в разследването на катастрофата с египетския граждански самолет,

паднал днес над Средиземно море, ако бъде получена такава молба. Той изрази съболезнования на близките на загиналите, както и на Франция и на Египет.
По повод започващата днес двудневна среща на външните министри от НАТО Столтенберг посочи, че сред темите ще бъдат отношенията с Русия. Въпросите за отбраната и диалога са основните стълбове на нашите отношения с Москва, ще се стремим към повече прозрачност, заяви генералният секретар.

По неговите думи министрите ще обсъдят възможностите за подкрепа на новите либийски власти,

както и за разширяване на операцията на алианса в Средиземно море в сътрудничество с ЕС. Столтенберг отбеляза, че НАТО има ключова роля в световните усилия за борба с тероризма и подкрепя Йордания и Тунис в борбата с "Ислямска държава".
Днес ще направим историческа стъпка с подписването на протокола за присъединяване на Черна гора към НАТО. Приемането на Черна гора изпраща много силен сигнал, че вратите на пакта остават отворени, ще продължим да работим с Грузия на политическа и практическа основа, посочи Столтенберг в отговор на въпрос. /НЖ/

/29

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове