Навални показа "двореца на Путин" край Черно море

Навални показа "двореца на Путин" край Черно море - картинка 1

Имението, за което разследването на фондацията на Навални твърди, че е построено за Владимир Путин, се намира край Геленджик

Между 2005 и 2010 г. край черноморския бряг на Русия изниква дворец. Той е с площ 17 691 квадратни метра и има собствени барове, басейни, казино и дори малък театър. Според разследване на Фонда за борба с корупцията на руския опозиционер Алексей Навални, дворецът е построен за президента на Русия Владимир Путин.

Публикацията и двучасовият филм към нея излязоха на 19 януари, дни след ареста на Навални. Около обяд на 20 януари видеото в YouTube беше гледано над 18 милиона пъти. Части от него са заснети в Германия, където Алексей Навални се възстановяваше след опита за отравянето му с Новичок, за който обвинява Кремъл.

Интериорът на имението край Черно море, за който се смята, че е на Владимир Путин
Интериорът на имението край Черно море, за който се смята, че е на Владимир Путин

Опозиционният политик и активист се прибра в Москва от Германия в неделя и беше задържан веднага след като премина паспортния контрол на летище „Шереметиево“. Аргументът на руските власти за задържането му е, че е нарушил условията на стара условна присъда. Ден след ареста на съдебно заседание, което се проведе в сградата на полицията, а не в съдебна зала, беше решено Навални да остане в ареста още поне 30 дни.

Луксозният имот край залива Геленджик на Черно море отдавна е познат като „Двореца на Путин“, въпреки че руският президент отрича да е негов собственик. В разследването на неправителствената организация на Навални се посочва, че цената на имота е най-малко 1,35 милиарда долара (около 100 милиарда рубли).

Имотът край Черно море, в който се намира имението
Имотът край Черно море, в който се намира имението

Теренът, на който е построен дворецът, е с площ 39 пъти по-голяма от тази на държавата Монако. Над него е забранено прелитането на самолети и други въздухоплавателни средства. Според разследването на фонда на Навални имотът е разположен така, че до него да има достъп по земя, въздух и море. Около него има буферна зона с площ около 7000 хектара, собственост на руската Федерална служба за безопасност (ФСБ) и отдадена под наем на фирмата собственик на имението. ФСБ е наследникът на политическата полиция от времето на Съветския съюз, КГБ.

Имението има и собствена театрална сцена
Имението има и собствена театрална сцена

В имението има също църква, оранжерия с площ 2500 квадратни метра, амфитеатър, няколко жилищни сгради освен основния дворец и тунел, който води до плажа. Според разследването на хилядите работещи в имението служители е забранено да носят мобилни телефони с камери, а всички пристигащи превозни средства преминават през проверки на няколко различни пунктове.

За руската опозиция този имот е символ на корупцията на режима на Владимир Путин.

„Това е най-строго охраняваното място в Русия. То е всъщност държава в държавата. И това е най-голямата тайна на Путин, която е пазена от стотици, дори хиляди хора – от охранителите, градинарите и строителите, до най-богатите и най-известните хора в Русия“, се казва в разследването.

„Днес ще ви покажем най-голямата тайна на Путин – неговия дворец. Ще ви го покажем отвън и отвътре. Публикуваме архитектурните планове – от разположението на мебелировката до вентилационната система“, се казва в разследването. „Руснаците ще могат да посетят дома на Путин.“

Руският президент Владимир Путин
Руският президент Владимир Путин

През 2010 г. руският бизнесмен Сергей Колесников напусна Русия след като публикува отворено писмо към тогавашния президент Дмитрий Медведев, в което пише за строителството на луксозния дворец на черноморския бряг, поръчан от Путин и финансиран с незаконно отклонени пари.

Сега имотът е притежаван от фирмата „Бином“, управлявана от хора, за които се твърди, че са свързани с племенника на Путин Михаил Шеломов. Според разследването на фонда на Навални реалният собственик е самият Владимир Путин.

Това твърдение е отричано от руските власти. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза на 19 януари, че не е чел разследването, но отрече твърденията в него. „Не съм запознат с това разследване“, е цитиран да казва Песков. „Но мога веднага да кажа, че това са стари твърдения. Обяснихме преди много години, че Путин не притежава никакъв дворец край Геленджикския залив.“

 
 
/10

Facebook Коментари

Коментирай

Yellow Face

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?

Блогове