Навални: Путин е отговорен за отравянето ми

Навални: Путин е отговорен за отравянето ми - картинка 1

Няма да му доставя удоволствието да живея в изгнание, казва руският опозиционер пред "Шпигел"

"Твърдя, че Путин стои зад престъплението, и нямам друга версия за случилото се“, заяви руският опозиционер Алексей Навални в интервю за „Шпигел“. 

Той обещава да се върне в Русия веднага след като се възстанови напълно от отравянето си и заявява, че няма „да достави удоволствието на президента Владимир Путин да живее в изгнание“.

"Да не се върна би означавало, че Путин е постигнал целта си," казва той в първото си интервю след отравянето му през август. 

Навални добавя, че "задачата му е да се възстанови възможно най-скоро, за да може да се върне". В интервюто, продължило почти два часа, 44-годишният критик на властта в Русия разказва тревожни подробности за своя припадък при полета от Томск до Москва, след като е бил отровен от това, което според Запада е невропаралитичният агент от съветската ера „Новичок“. 

Според думите му, той е казал на кабинния екипаж, че е бил отровен, преди да падне на пода. 

"Тогава чух гласове, които ставаха все по-далечни, жена призоваваше: Не припадай сега! Това беше. Знаех, че съм мъртъв. Едва по-късно разбрах, че съм грешал."

В интервюто Навални каза още, че се чувства сравнително добре, но че има нужда от приспивателни, защото не може да спи. Въпреки мъчителното преживяване, той е уверен, че ще продължи с дейността си, когато се върне в Русия.

 "Ще продължавам да пътувам през руските региони, ще отсядам в хотели и ще пия водата, която е в стаите. Какво мога да направя иначе? Човек не може да направи много, за да се противопостави на невидимите убийци на Путин", заключи Навални.

Засега той е отседнал в Берлин със съпругата си и сина си, тъй като преминава през дългъг процес на рехабилитация. 

„Правя разходки в парка сутрин, това са моите задачи, след това правя някои упражнения с моя лекар, след това вечер се разхождам отново“, каза той.

Навални сподели още, че прави упражнения за жонглиране "за подобряване на координацията, така че ръцете да се движат в същата посока като очите".

Обвинението на Навални срещу Путин идва само дни след като германско списание съобщи, че германският канцлер Ангела Меркел го е посещавала тайно, докато той е бил в болницата в Берлин. Навални се разболя тежко по време на полет до Русия на 20 август, когато самолетът аварийно кацна в сибирския град Омск, за да бъде откаран в болница. Два дни по-късно той е преместен в Берлин за по-нататъшно лечение в болница по настояване на семейството си. Германските специалисти откриха следи от нервно-паралитичния агент "Новичок".  

От своя страна ръководителят на руската Държавнат дума заяви:

„Путин спаси живота на Навални“. Вячеслав Володин каза още, че Навални е „работил със западните служби за сигурност и властите на западните страни“. 

Москва отрича да е замесена в случая и дори заговори за инсценировка.  Ситуацията с влошеното здраве на Алексей Навални и последвалите версии за отравяне с нервно-паралитично вещество от групата „Новичок“ може да е била инсценировка. Това се посочи преди дни в изявление на руското министерство на външните работи, цитирано от EA Daily и Агенция Фокус. 

„Действията на Германия бяха толкова добре отработени, че това започна да повдига много въпроси дали имаме работа с нова постановка по темата с мистичното използване на химическо оръжие, но сега не в Сирия и Великобритания, а в Русия“, се казва в съобщението на Министерството на външните работи.

Министерството подчерта, че редица обстоятелства навеждат на подобни мисли. Сред тях департаментът посочва оперативната готовност за транспортиране на Навални за лечение в Германия, присъствието на представители на Бундесвера и специализирани превозни средства на военното ведомство по време на транспортирането му, както и участието на висшето военно-политическо ръководство. Според министерството Германия умишлено е политизирала инцидента, за да обвини Русия в нарушаване на Конвенцията за забрана на химическото оръжие (КЗХО).

Само преди дни от берлинската болница "Шарите" обявиха, че са изписали руския опозиционер. Лекуващите лекари допускат пълното оздравяване на Навални.  Според тях за "отделни последици от тежкото отравяне" все още не може да се съди. Навални бе докаран в берлинската болница на 22 август и остана там 32 дни, от които 24 дни в отделението за интензивна терапия.

На 20 август на Алексей Навални му прилоша в самолета, летящ от Томск към Москва. При извънредно кацане в Омск той бе откаран в местната болница, където изпадна в кома. По-късно той бе преместен в Берлинската клиника “Шарите”. Лекарите там заявиха, че той най-вероятно е бил отровен. Така се заговори за прилики между случаите на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев, двойния агент Сергей Скрипал и Навални. И при трите случая се твърди, че е използван новичок.Очаква се случаят да бъде разискван и на предстоящата среща на върха в Съвета на ЕС.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли Борисов да подаде оставка?

Отдавна трябваша да я подаде!

58.82%

Да, незабавно!

23.53%

Късно е, да си изкара мандата.

5.88%

Не, в никакъв случай!

5.88%

Кой е Борисов и защо му искат оставката?!

5.88%

Блогове