Навални - за живота си в "приятелския концентрационен лагер"

Навални - за живота си в "приятелския концентрационен лагер" - картинка 1

"Видеокамерите са навсякъде, всички са следени и при най-малкото нарушение се прави отчет. Мисля, че някой горе е прочел "1984", разказва опозиционерът

"Три неща не спират да ме изумяват. Звездното небе над нас, категоричният императив вътре нас и удивителното усещане, когато прекараш дланта си по прясно обръснатата си глава. Поздрави на всички от "Сектор за засилен контрол А".

Така започва публикация на руския опозиционер Алексей Навални във фейсбук, в която той разказва за затвора, в който е изпратен.

 

"Принуден съм да призная, че руската затворническа система успя да ме удиви. Не съм си и представял, че на 100 км от Москва може да се устрои истински концлагер. Никакво насилие, дори и намек за такова не съм видял засега,  макар че по напрегнатите пози на затворниците, стоящи "мирно", страхувайки се да си обърнат главата, с лекота вярвам на многобрийните истории, че тук, в ИК-2 "Покров", до неотдавна хора са били пребивани  почти до смърт с дървени чукове.

Сега методите са се променили и, честно казано, дори не си спомням за друго място, където всички да говорят така учтиво и по някакъв начин, приветливо. Така наричам новия си дом - "нашия приятелски концентрационен лагер".

 

Опозиционерът разказва още, че псувните в затвора са забранени и че "тази забрана се прилага стриктно"

"Режим, устав, разпределен ден. Буквално изпълняване на безкрайните правила.  Псувните и жаргона са забранени. И тази забрана строго се спазва. Представяте ли си затвор, където няма ругатни? Просто страшно.

Видеокамерите са навсякъде, всички са следени и при най-малкото нарушение се прави рапорт. Струва ми се, че някой горе е прочел "1984" на Оруел и е казал: "Да, страхотно. Да го направим". Възпитание чрез обезчовечване.

Но ако се отнасяте към всичко с хумор, тогава можете да живеете. Така че като цяло всичко ми е наред.

Има дори и цветни моменти в черно-белите делници. Например, на гърдите ми има табелка с името и снимката, подчертана с красива червена лента. Нали съм склонен към бягство, помните ли?

През нощта през час се събуждам, до кревата ми стои мъж в куртка. Снима ме и казва:"Два часа и трийсет минути, осъденият Навални. Отбелязан в профилактическия отчет като склонен към бягство. Налице."

И аз отново спокойно заспивам с мисълта за това, че има хора, които бдят за мен и никога няма да ме загубят. Яко, нали?

И вие не губете връзка с близките си. Прегръщам всички.

Навални се оказа с ефективна присъда, след като имаше условна такава - за "финансови машинации". Според руската система той наруши мярката си - да се подписва редовно в Москва, по времето, когато бе откаран в болница в Германия след отравяне с неизясенно вещество.

Така бе задържан още на летището при връщането си в родината. После съдът потвърди замяната на условното му наказание с ефективен затвор.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли този парлмент да излъчи правителство?

Да, но зависи какво.

50.00%

Да, на всяка цена.

30.00%

По-добре да ходим на избори.

20.00%

Блогове