Навик: Руски изтребител прелетя на 15 метра от американски разузнавателен самолет

Навик: Руски изтребител прелетя на 15 метра от американски разузнавателен самолет - картинка 1

МиГ 31

Снимка: dailymail.co.uk
Навик: Руски изтребител прелетя на 15 метра от американски разузнавателен самолет - картинка 2
Самолет
Снимка: Тест
Навик: Руски изтребител прелетя на 15 метра от американски разузнавателен самолет - картинка 3

Су-24 прелита опасно близо над американския разрушител "Доналд Кук"

Снимка: Daily Mail

Два инцидента само за седмица

Руски самолет Миг-31 е прелетял на 15 метра от американски разузнавателен самолет в Североизточна Азия, съобщава Daily Mail.
Говорителят на Тихоокеанското командване на американската армия Дейв Бенъм заяви, че на 21 април разузнавателен самолет на американския флот е извършвал рутинна мисия в международното въздушно пространство, когато бил прехванат от руския апарат в района на полуостров Камчатка. Той определи прехващането като

„безопасно и професионално“.

„При прехващания, които са счетени за непрофесионални, САЩ предприемат съответни мерки по военните и дипломатическите канали“, посочил е Бенъм.
Само за тази  седмица това е вторият инцидент между американската и руската армия. Руски самолети на няколко пъти прелетяха над американския ескадрен миноносец "Доналд Кук", а във вторник бомбардировач Су-24 премина на едва девет метра над кораба, извършвайки според американската армия 

симулация на нападение

срещу него. "Това е най-агресивното действие, което съм виждал за последните години", заяви тогава американски военен източник.
Американските военни са имали право да свалят руските самолети, които са прелетели ниско над американския боен кораб в Балтийско море, заявява по същия повод държавният секретар на САЩ Джон Кери, цитиран от segabg.com. 

Daily Mail

Су-24 прелита опасно близо над американския разрушител "Доналд Кук"

Снимка: Daily Mail

Руското министерство на отбраната заяви, че самолетите Су-24 „са се отдалечили в съответствие с всички мерки за сигурност“, след като са извършили наблюдателен полет над кораба „Доналд Кук“. От своя страна Кери разкритикува маневрите. „Осъждаме подобно поведение.

Това е безразсъдно, провокативно и опасно. Самолетът можеше да бъде свален в съответствие с правилата за използване на въоръжена сила“,

посочил е Кери.
Той е добавил, че САЩ „няма да бъдат притеснявани в международни води“ и това послание е било предадено на Русия.
Всички полети на самолетите на руските Военно-космически сили (ВКС) се изпълняват в съответствие с международните норми, каза ден по-рано говорителят на Министерство на отбраната (МО) на Русия генерал-майор Игор Конашенков. Така той коментира информацията за опасни действия на руската авиация над Балтийско море в понеделник и вторник.

„Всички полети на самолетите на руските ВКС се извършват в строго съответствие с международните правила за използване на въздушното пространство над неутрални води“,

каза той.
"На 13 април екипажи на самолети "Су-24" на въздушно-космическите сили на Русия са извършили планови учебно-тренировъчни полети над международни води в Балтийско море. Маршрутът на полетите на руските самолети е минавал през район, където се е намирал ескадреният миноносец на военноморските сили на САЩ "Доналд Кук", на около 70 км от руска военноморска база. След като са забелязали кораба в зоната на видимост, руските пилоти са се отдалечили от него съобразно всички мерки за безопасност", каза Конашенков.

/10

Коментари 2

  • #2
    Иванчо -

    Повече руснаците да не летят там, защото брадарушките оцапаха самолетите и корабите си. Сега ще сменят името на Доналд Кук на Доналд Кък.

  • #1
    Иванчо -

    Как да е прелетял безопасно. Ми хората там са се наакали и после е трябвало да чистят! Тия лоши руснаци! Вместо да идат да си летят над Вашингтон, те седнали да прехващат американски самолети до и в Русия... Калпазани.

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове