Не бъди магаре, не участвай във Войната за кликове!

Не бъди магаре, не участвай във Войната за кликове! - картинка 1

Защо вече всеки може да си направи електронна "медия"?

1/ Едва ли има някой, който да не се съгласи, че вестникът в традиционния книжен формат отива в историята. Скъпоструващият печат, писанaта днес - издадена утре новина, превърната автоматично в "старина" на фона на бързо развиващите се електрони издания, постави под въпрос изобщо физическото съществуване на този формат.

Бързият пренос на информацията с "един клик" и социалните мрежи обаче поставиха борбата между електронните медии на едно ново ниво.

Започна "война на кликове"!

Като изключим традиционните издания, в Интернет се множат "паразитните сайтове" - странички, поддържани от един-двама души, без никакъв журналистически опит и занимаващи се предимно с копи-пейст на информация от другите.

Пълно е с такива сайтчета...

Единственото което правят, е да "крадат" от труда на хората, вложили средства и пари за да поддържат електронни издания, пишещи журналисти и персонал, за да правят сериозна медия и журналистика.

Да, знам, този мой коментар едва ли ще бъде копиран от тях за разлика от много други мои статии до сега. Може и да го препишат, за да покажат, че не се асоциират с тези сайтове. "Ние не сме от тях!" Но това не означава, че нещата не трябва да бъдат казани. Звучи много просто. И наистина е така.

Каква е технологията за създаване на един "сайт паразит"?

Харесваш си един новинарски дизайн от която и да било блог платформа (безплатна), регистрираш домейн примерно "toiaga.com", sekira.net, bomba.info, или друг подобен за около 30 лв. за година. Създаваш си "Гугъл профил", с който да можеш да сложиш рекламни карета на този сайт и да разпространяваш в Гугъл "откраднатото" съдържание, създаваш страница във фейсбук чрез която да споделяш съдържанието в социалните мрежи, и започваш да копи пействаш новинки. Инвестиция  - 30 лв. до тук!

Задължително е материалите, които крадеш да бъдат с "бомбастични" заглавия,

така че на първо четене да не ставя ясно, че това е новина взета от друг сайт, и може вече да е била прочетена, защото това няма да ти донесе клик. И така заглавията стават примерно: "Шок! Путин се храни с деца!" (В съдържанието на статията става ясно, че руският президент е присъствал на закуска със сираци, примерно) Най-страшно пазената тайна, която ще ви остави без дъх! (В статията става дума за това, че учени са открили артефакти в пирамидите), Ужас! Българка световно светило в медицината разкри... (Статия за вредното съдържание в храните, написана от никому неизвестен лекар), България се потресе!, Фейсбук изригна! и тн и тн... Примерите могат да бъдат хиляди и всеки един е попадал на подобни "заглавия" споделени в социалните мрежи.

Целта обаче е една - да получат вашия клик!

Под тези статии може да има източник и автор, може и да бъдат отсвирени, зависи в какво настроение е "търтей редактора". Никой няма да му търси отговорност за това! Да сте чули някой да е осъден за кражба на текст на статия?

И хоп, машинката се завърта, кликовете потичат, с тях и ротациите на банерите, които ти пуска Гугъл.

Не, не ти трябват изобщо журналисти. Те са само разход, при положение, че всички медии работят за теб, техните служители пишат, получават заплати (които не плащаш ти). На теб, "паразит редактора" със собствена "медия", ти е нужно само да въртиш рекламки и да трупаш доларчета, да участваш дейно във "войната на кликове". Печалба на месец от вашето любопитство средно 300-400$, ей така от нищото...

А законите, авторското право, интелектуалният труд… те са "врата у поле", както е казал народа!

За това, спазвайте хигиена на информацията, не хранете с кликове медийни търтеи, защото от това страдат професионалистите, това девалвира журналистическата професия и труд.
А на вас носи разочарование - в крайна сметка разбирате, че нито Путин яде деца, нито разкритите тайни са чак толкова страшни (и даже не става дума за тайни!), нито българските лекарки са на път да спасят света... Разбирате също, макар и със закъснение, че сте едно голямо магаре, щом още се ловите на бомбастични заглавия, но какво пък - животът учи.

Все някога ще спрете.

/29

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове