"Не се чисти". Държавата огласи личните данни на съдия Мирослава Тодорова и семейството ѝ

"Не се чисти". Държавата огласи личните данни на съдия Мирослава Тодорова и семейството ѝ - картинка 1

Въпросното отбелязване може да означава само две неща – че по неизвестни причини единствено декларацията на съдия Тодорова не е подлежала технически на заличаване на личните данни или, че това е било надлежно разпоредено

Дни, след като държавата регистрира най-голямото изтичане на лични данни от системата на НАП, Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС) тенденциозно допусна същото нещо, но по отношение на само един съдия и семейството ѝ, предават от Свободна Европа. 

Става въпрос за небезизвестната Мирослава Тодорова от Софийския градски съд (СГС), чиято имуществена декларация се оказа публикувана в сайта на институцията с незаличени ЕГН, номер на личната карта и адрес. В нея фигурираха и ЕГН на съпруга и непълнолетния ѝ син.Особеното в този случай е, че очевидно не става въпрос за техническа грешка, а за съвсем умишлено действие – името на pdf файла с декларацията на Тодорова носи недвусмисленото заглавие на латиница: „NE SE CHISTIIIIIIIIIIIIIIIIII“.

Въпросното отбелязване може да означава само две неща – че по неизвестни причини единствено декларацията на съдия Тодорова не е подлежала технически на заличаване на личните данни или, че това е било надлежно разпоредено. И в двата варианта ИВСС директно нарушава Закона за защита на личните данни, който изрично е споменат и в Закона за съдебната власт, регламентиращ дейността на проверяващия орган.

Друго доказателство за тенденциозността на този акт е обстоятелството, че в нито една от останалите над 4400 декларации на магистрати не са оставени незаличени лични данни. 

Публичното оповестяване на личните данни на съдия Тодорова и семейството ѝ става факт непосредствено, след като Съдийската колегия на ВСС реши да намали периодичната атестация на работата ѝ от 94 на 89 точки. Тъй като срещу нея имало висящо дисциплинарно производство за забавени дела.

В същото време колегата ѝ в СГС Петя Крънчева бе поощрена със завишена оценка – от 91 на 98 точки, въпреки че срещу нея текат общо три дисциплинарки, макар и обединени в една. При това – в нейния случай става въпрос за няколко различни нарушения.

Разликата между двете е, че Тодорова е известна от години с публичните си позиции в защита на независимостта на съда от политическо влияние. Докато Крънчева е популярна най-вече с това, че беше заместник на осъдената за незаконни СРС-та бивша председателка на СГС Владимира Янева.

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове