Не се чудете, къпете бебето всеки ден

Не се чудете, къпете бебето всеки ден - картинка 1

Край на въпросите, специалистите съветват детският душ да бъде ежедневен ритуал

Как да къпем новороденото бебе? Всеки ден или през ден; със сапун или просто с вода; има ли разлика в режима през зимата и през лятото? Това са обичайните въпроси, които вълнуват младите родители, щом се появи дълго чаканото малко човече и особено, ако е първо в семейството.

С времето възникват и други въпроси, но щом децата проходят и проговорят и заспорят с възрастните, основен проблем се оказва

как вратата на банята да бъде вход, през който децата минават с удоволствие, а не граница между уютния свят на игрите и студеното царство на мокри и неприятни преживявания.

За да не се чудите как да накарате омазания до ушите непослушен  пет-годишен хлапак  да се изкъпе, учените съветват - създайте ежедневен ритуал, който спазвайте упорито в името на здравето на вашите деца.

Не се притеснявайте, че кожата на съвсем малките бебета е нежна и лесно се изсушава. На пазара сега има разнообразни продукти, които почистват замърсяванията, като в същото време щадят тънката бебешко кожа. Има и други, с които веднага след банята да възстановите отмитото омазняване на повърхностния слой, без да рискувате прах и вредни бактерии да се трупат по меките гънки на бебешкото телце. Докато бебето расте, учи се да сяда, да играе и да се храни само, то се цапа все повече и повече, но и кожата му укрепва, постепенно става по-здрава и устойчива, включително на измиващи вещества.

Но като че ли

най-важен елемент в този ежедневен ритуал завинаги остава възможността за контакт между майката и детето.

На тази възраст децата общуват чрез контакт с тялото на родителя, с кожата, чрез прегръдки и докосвания. Къпането и особено последващият масаж и преобличане са изключително важни за мъничетата, те трябва да им създават приятни усещания, да бъдат очаквано приятно забавление и момент на нежност.

Затова, къпете децата всеки ден, старайте се да ги докосвате и галите колкото е възможно повече. Но не забравяйте, че малките телца лесно се охлаждат и не прекалявайте с миещите препарати. Затоплете добре помещението, в което къпете бебетата и малките деца, набавете си удобна и безопасна ваничка, запасете се с качествена детска козметика и се забавлявайте. Помнете,

макар да изглеждат крехки и лесно раними, пеленачетата са прекарали няколко месеца в утробата на майките си - за тях водата е естествена среда!

Ако не прекъсвате този приятен ритуал, за детето той ще стане част от естествения дневен ред на ядене, игра и сън и когато вече могат да тичат и да спорят с вас, къпането няма да е повод за сръдни и безкрайни увещания, съветват учените.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове