Не сме готови и за проверка на прокуратурата от ЕК

Не сме готови и за проверка на прокуратурата от ЕК - картинка 1
Снимка: Светозар Стоянов

Посещението на европейските експерти, които ще правят независим анализ на прокуратурата у нас, се отлага с няколко седмици

Посещението на европейските експерти, които ще правят независим анализ на прокуратурата у нас, се отлага с няколко седмици, съобщи министерството на правосъдието. 

Причината е продължаващата работа по техническото задание на експертно ниво. 
Прокурори от Великобритания, Германия, Испания и Холандия трябваше да пристигнат днес, за да започнат интервюта с представители на различни организации, както и да прегледат нормативната уредба, с която работи родното обвинение. Задачата на експертите е да съберат мнения за структурния и функционалния му модел – йерархията, специализираните структури, интегритета, прозрачността и натовареността. Мисията трябва да направи оценка на въздействието на промените в Закона за съдебната власт и проектите за промяна на Наказателно-процесуалния и Наказателния кодекс, както и на новия антикорупционен закон. Експертите трябва да разгледат и работата на прокуратурата по няколко конкретни дела. 

Бяха преведени на английски език голям обем от актове, но тъй като остават за доуточняване голяма част от техническите подробности в методиката на работа на мисията, както и работните срещи на експертите, партньорите ни от Европейската комисия прецениха, че е по-добре мисията да бъде отложена с няколко седмици, пише в съобщението на правосъдното министерство. 

Днес започна редовната експертна мисия за Механизма за сътрудничество и оценка, водена от заместник генералния секретар на Европейската комисия г-жа Параскевия Миху. Днес и утре предстоят срещи с представители на всички институции, които имат отношение към механизма.

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове