Не вярвайте на режима в Анкара!

Не вярвайте на режима в Анкара! - картинка 1

Подозренията, че Турция си сътрудничи, вместо да се бори против Ислямска държава, се засилват

Преди около 10 години Турция претендираше да бъде лидер в региона на Близкия изток и мюсюлманския свят. Достатъчни основания за това бяха големината и богатството на развиващата се икономика, както и светския характер на държавата.

Това вече е история, защото външната политика на Турция в момента е един тотален миш-маш.

Опитът на турския президент, да въведе повече елементи на ислямската етика в обществото, сериозно накърниха имиджа и на бастион на секуларизмa в мюсюлманския свят.

Най-сериозният проблем в средносрочен план за турската държава е

опасността Ердоган да си навлече за врагове, големите световни лидери, поради желанието му да неутрализиран конфликта с кюрдите на негова територия, чрез използването на външни фактори.

Реджеп Ердоган изпадна в пълна изолация след като в края на миналата година от американски и руски източници излязоха данни, че

той и цялото му семейство купували петрол от Ислямска държава и го препродавали на много по-високи цени на международните петролни пазари.

Държава членка на НАТО да си сътрудничи с може би най-кръвожадната терористична организация, която някога е съществувала, това е сериозен удар върху имиджа на организацията.

Множество различни източници потвърждават, че сътрудничеството между Турция и Ислямска държава не се изчерпва само с търговията на петрол.

Турция снабдява Ислямска държава с оръжие и пропуска голяма част от джихадистите идващи от Европа да преминават безпрепятствено през турско-сирийската граница.

Висши партийни функционери на управляващата Партия на справедливостта и развитието, открито защитават действията на Ислямска държава.

Според думите на турския журналист и експерт по сигурността Абдула Бозкурт,

турските власти са освободили всички заподозрени по последните три големи терористични атентати в Турция, въпреки сериозните доказателства срещу тях, представени пред съда.

Предполага се, че е бил задържан и освободен и лидерът на Ислямска държава в Турция – Абу Ханзал. В публичната си реч, Ердоган се опитва да омаловажи опасността от джихадистите, като заявява, че

кюрдите представляват много по-голяма опасност за Турция.

При някои от атаки той дори умишлено вкарва ПКК, в заговора на атентати, извършени от Ислямска държава, само за да може да оправдае военното положение в Югоизточна Турция.

Ислямска държава не е създадена от Турция, тя беше създадена от държавите от Персийския залив.

Турция използва момента да оседлае феномена и да извлече някакви ползи от този конфликт, но със задълбочаването на войната в Сирия, проблемите за Турция никнеха един след друг

и ставаха все по-сериозни.

Освен сериозния си личен интерес от печалбата от петрол, Ердоган преследва и други цели.

Турция и Ислямска държава имат един общ враг, това са кюрдите.

Трансграничната солидарност на кюрдския народ и опасността след края на гражданската война в Сирия да се обособи автономен кюрдски регион по границата с Турция е сериозна заплаха за целостта на държавата. Такъв вече съществува по турско-иракската граница, където Иракски Кюрдистан почти не поддържа контакт с централното правителство в Багдад. За Ислямска държава, кюрдите са само един от многото врагове, но

по всичко личи един от най-боеспособните играчи на терен в Сирия към момента.

Конфликтът с кюрдите в Югоизточната част на Турция отново се възпламени през последната година и това даде още по-голяма спешност за намирането на решение с кюрдските бунтовници. Ердоган управлява вече повече от десет години.

След определен престой във властта лидерите, дори и най-големите държави придобиват усещането за безсмъртност.

Ердоган вече е достигнал един такъв период в който си мисли, че може да се заиграва и с тероризма и с интересите на великите сили, но по всяка вероятност,

той ще бъде първата фигура, която ще падне на близкоизточната шахматна дъска.

/35

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове