Неонацистка партия повежда Словакия?

Парламентарните избори в страната – твърде много шок

4/ Твърде много изненади имаше при публикуването на екзитполовете след парламентарните избори в Словакия, провели се вчера. Стандартните партии бяха опарени, а т.нар. „протестни“ събраха много гласове – в партията влезе и известният с неонацистката си риторика Мариан Котлеба с партията си „Наша Словакия“, пише словашкият унгарскоезичен вестник Új Szó, цитиран от Фокус.

Преди въпросът на изборите беше дали партията на министър-председателя Роберт Фицо ще може отново да управлява еднолично, или в коалиция.

 

Изненадата на изборите бе влизането в парламента на дясноекстремистката „Наша Словакия“. Предполагаше се, че тя няма да събере повече от 2% на изборите и няма да прескочи петпроцентния праг за влизане в парламента. По последни данни, тя събра 8,1%, правейки я фактическата пета сила в парламента с 13 народни представители.

Учудващ беше и резултатът на „Обикновени хора и независими личности“, която получи 11% от вота. Според социологическите проучвания, тя трудно щеше да прескочи петпроцентния праг. Сега, заедно със „Свобода и солидарност“, десницата в страната получава общо над 25% от гласовете.

Изненадващо в парламента влиза милиардерът Борис Колар с движението си „Родина“. Не се знае все още как неговата непредсказуема фракция ще се държи след останалите в парламента.

Големият загубил в изборите, макар и да излиза начело, е управляващата „Смер-СД“ на министър-председателя Роберт Фицо. Партията му не успя да събере и 30%. Християндемократическата партия, която на миналите избори събра 8% от гласовете, в момента е с 4,9% и все още не е ясно дали ще успее да влезе в парламента.

Унгарските етнически партии също отбелязаха неуспех. Лидерът на „Мост-Хид“ Бейло Бугар по време на предизборната кампания очакваше двуцифрен резултат, а в момента резултатът му от 6,5% е чисто и просто разочароващ. Причината за това се крие в по-ниската избирателна активност сред унгарското малцинство в страната (средно за страната 59,6%, в Комарно – 48,9%) и с изненадващата активизация на Партията на унгарската коалиция, която му отне гласове, но не успя да влезе в парламента при резултат.

След вчерашните избори в Словакия настъпи патова ситуация. Управляващата партия „Смер-СД“ не успя да се сдобие дори и с една трета от местата в парламента и едва ли ще успее да създаде правителство – дори и със „Словашката национална партия“ не могат да сформират коалиционно правителство, а влизането на екстремистката „Наша Словакия“ на Мариан Котлеба в него изглежда невъзможно.

Десните партии също не могат да съберат мнозинство. „Свобода и солидарност“ и „Обикновени хора и независими личности“ ще разполагат с общо 40% от гласовете, но ще са им необходими още толкова за мнозинство в парламента. Много са малки шансовете към тях да се присъедини унгарската етническа партия „Мост-Хид“, но дори и трите партии няма как да получат мнозинство. 
Много е вероятно един експертен кабинет или кабинет на малцинството да се провали, което ще доведе до предсрочни избори. Ситуацията се усложнява допълнително от факта, че председателството на ЕС през юли е в Словакия и затова страната се нуждае от стабилно правителство.
от 5%.

/35

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове