Неприоритетните студенти Ви поздравяват!

Неприоритетните студенти Ви поздравяват! - картинка 1
Снимка: Чавдар Николов

За европейските стипендии и странните политики на Министерство на образованието

Обикновено сме свикнали да наблюдаваме гаф след гаф в Министерството на образованието. През него преминават редица министри, които изхвърчат веднага щом неволята им набие жесток шут в дупетата. През последните дни станахме свидетели на поредната неадекватност. Всички неприоритетни студенти може да извикат силно „Благодарим Ви!“.

Европейските стипендии за успех ще се дават само на студенти от приоритетни професионални направления (общо 32). Всички останали студенти, учещи нещо различно от тези направления, няма да имат право да кандидатстват.

Става буквално въпрос за едни 600 лв, които се отпускат в продължение на 5 месеца за летния семестър на тази учебна година. Проектът "Европейски стипендии - Фаза 1" е реализиран по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Обхватът му е три семестъра, а общата стойност - 26 млн. лв.

Доста крупна сума, но уви не всички ще имат възможност да получат стипендии, защото се оказват неприоритетни за България.

Аз имам няколко въпроса.

Очевидно според министъра на образованието и обграждащите я „експерти“, България не се нуждае от медици, политолози, прависти, филолози и всички останали направления.

Очевидно властимащите са много образовани, те не са пожарникари, преподаватели по физическо или нещо подобно. Леят мъдрост. Бликат от „блестящи“ идеи.

От министерството правят комичен опит да привлекат млади хора към приоритетните специалности с тези 600 лв. Та питам аз, как очаквате един млад човек да се запише в някоя от тези специалности, след като семестриалната му такса надхвърля стипендията?

Може да направите лесно справка в сайтовете на университетите в страната. Там нагледно е написано колко струва да се учиш.

Наистина ли мислите, че един млад човек би се подвел, че ще получава тази сума, ако се запише да учи висше в тези специалности? Наистина ли си мислите, че младите биха се амбицирали да изучават тези специалности заради парите?

Такива ли са Ви методите? Такива ли са Ви политиките?

В тези специалности наистина ли има достатъчно студенти, които да получат тези стипендии? Изчислихте ли ги? Или за пореден път ще закачите нещо покрай европарите?

Страна на абсурди. Образованието буквално сте го изпратили в 10-та глуха.

Образователното министерство е пълен цирк, но трагичен, а не смешен.

Г-жо Кунева, неприоритетните студенти Ви пращат много поздрави!

Очевидно не работите в полза на учащите се, а гледате да ги изпъдите по-бързо!

И с право никой не би търпял театрите Ви, представлението Ви просто не си заслужава!

По-добре да бяхте станали главен мюфтия…а сега имате възможност и за социален министър.

Всеизвестно е, че винаги се насочвате към дебелите портфейли.

 

 

/33

Коментари 8

 • #8
  ss -

  Има лесно решение на цялата история - да се наложи едно допълнително условие за получаване на тези стипендии, като отпадне слагането на приоритет на специалностите: нека всеки желаещ да се подписва, че след завършване ще работи поне 10 години по специалността си в България, иначе да връща всичко с лихвите.

 • #7
  Вили -

  Аз съм икономист, и аз съм в неприоритетна специалност! За мен ме е яд, но г-жо Кунева, медицина - неприоритетна специалност? Това граничи с ЛУДОСТ! Това е гавра! Лекарите не са ли дефицит в нашата мила "държавица"? В България трудно се намирало професионално обучени кадри! Вие така ни "стимулирате", че всеки свестен кадър ще се ориентира някъде, където го ценят! Скапана държава!

 • #6
  П. -

  Защо има възможност да стане социален министър? Социалните дейности също са неприоритетна специалност.

 • #5
  Недоволен -

  Госпожо Кукунева и всички калинки в управлението, Защо студентите по медицина са неприоритетни? Може би защото българите са най-здравата нация в света? ПРОИЗВЕЖДАЙТЕ СИ ТОГАВА ВСЯКАКВИ ПРИОРИТЕТНИ КАЛИНКИ, А КАДЪРНИТЕ БЪЛГАРЧЕТА ЩЕ ОТИДАТ ДА УЧАТ И РАБОТЯТ ТАМ, КЪДЕТО ЩЕ ОЦЕНЯТ ПО ДОСТОЙНСТВО ЗНАНИЯТА И УМЕНИЯТА ИМ, ПОЛУЧЕНИ ВЪПРЕКИ ОТЧАЙВАЩОТО СЪСТОЯНИЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО КАТО ЦЯЛО.

 • #4
  Неприоритетен -

  То и за мюфтия се искат познания... А истината: от вас нищо не става!

 • #3
  В. -

  Първият коментар е много точен!

 • #2
  М. -

  Толкова трудни специалности за изучаване, а така "неприоритетни".

 • #1
  Н. -

  Някой ден и на нея ще и се наложи да я лекуват, неизбежно...дано не и кажем в болницата ,че е ,,неприоритетна за държавата" :). после като си търси адвокат пак ще удари на камък :))

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове