Неща, висящи във въздуха

Неща, висящи във въздуха - картинка 1

Изложбата на Венци Диков - почти дзен-откъсване от полудялото злободневие

В едно съвремие, политически и социално все по-висящо във въздуха, изкуството остава един от малкото пристани, в които все още можем здраво да се захванем към някаква човешка нормалност.  Дори на пръв поглед  казаното да звучи парадоксално, когато застанем пред абстрактните платна на художника Венцислав Диков, усещаме точно това – почти дзен-откъсване от полудялото злободневие и акостиране в един идеен свят на изчистени форми, фигури, предмети или просто неопределени неща.

 „Неща, висящи във въздуха”. Това е заглавието на най-новата изложба на Венци Диков, която можете да посетите до 21-ви февруари в „The Art Foundation” – едно творческо пространство с уютно излъчване, в безистена на улица „Дякон Игнатий” 19, непосредствено до площад Славейков.

След като миналата година авторът беше поканен да направи своя самостоятелна изложба в Токио, сега българската публика има възможност да се наслади на творческия резултат от японската му авантюра - част от изложените платна са нарисувани по време на престоя на художника в Страната на изгряващото слънце, а други малко или много са повлияни от преживяното там.

Въпреки избраното заглавие на събитието, стилът на Венци Диков определено не е едно от нещата, които висят във въздуха. Той е стабилен и разпознаваем в оригиналността си, като въздейства не просто естетически, а директно на едно умосъзерцателно ниво.

От всяко платно на автора освен цвят и емоция, лъха житейска философия. В понякога тревожното търсене на самия себе си, художникът успява да вдъхне спокойствие и увереност във възприятията на своята публика. Да изчисти света от всичко излишно и да остави да виси във въздуха единствено най-важното – чистата форма и безусловното приемане на нещата такива, каквито са. Без излишния шум на ежедневието и дребнавата суета на света, съществуващ някъде там – извън платната му.

 
Автор: Боян Тончев
/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове