Нещата, които забавляват вашето бебе

Нещата, които забавляват вашето бебе - картинка 1

Любопитни и странни факти, които може би не знаете

Гледали сте чаровника Мел Гибсън, който знае „Какво искат жените“, нали? Е, с бебетата е даже по-трудно да се отгатне. Но несъмнено вашето сладко мъниче си пада по няколко неща:

Лицето ти - когато то не е заспало, твоето новородено прекарва много време, взирайки се в лицето ти. Бебчето ти вижда най-добре от 20-30 см: разстоянието от него до лицето ти, когато го кърмиш. А малките определено обичат да зяпат личица – това им е заложено от малки, за да осъществяват очен контакт. Така те ни провокират да сме още по-грижовни. Пък и голяма част от мозъците ни е посветена на запомняне и разпознаване на човешките лица. На около 2 месеца бебето ти вече ще е способно да ти разпознае лицето, като даже ще ти се усмихва, щом те види. В началото мъниците разпознават само косата, брадичката и формата на главата, но когато пораснат, се научават да различат и други черти (като очи, нос и уста). Така че прави смешни физиономийки, вдигай си веждите, зяпай с уста и наблюдавай как реагира бебето ти.

Червеният цвят  – това е цветът, който те различават най-добре, когато първоначално прогледнат на около 3 месеца. Цветното виждане на твоето бебче се намества най-добре, когато е станало поне 4-месечно. Бебетата предпочитат ярките основни цветове като червено и зелено; следвани от синьото и жълтото. Дори порасналите вече деца биха избрали ярки цветове пред бледи.

Малки петънца - виждайки само в черно и бяло, новопоявилите се създанийца забелязват и най-малкия контраст. На бебетата им харесват и малка луничка или лъч слънчева светлина. Даже пукнатинките са привлекателна гледка за бебчетата! Те ги наобикалят, завират пръсти в тях и ги изучават.

Шум от удряне - бебето обича да удря блокчетата за игра едно в друго или лъжичката по чинията. Този шум му харесва, така то развива двигателните си умения. Още повече, малкото научава, че ако удари това – ще се чуе определен звук; удряйки онова пък – друг.

Игра на кукууу (криеница) - когато детето ти вече е станало на 8-9 месеца, то знае, че криейки се зад одеялото, където не може да те види, ти още си там и всеки момент можеш да се покажеш и да го изненадаш. Ако бебчето ти е по-малко от 8 месеца обаче, то си мисли, че щом не може да те види, значи теб те няма. По-голямото от 10 месеца пък би повдигнало одеялото, за да те намери скрита там. Щом рожбата ти разбере играта на криеница, даже може и то да се крие и да те изненадва.

Крещене - пронизителните писъци, тип от филм на ужасите, може да ви стряскат, но те са просто начин бебето да проучи вокалния си репертоар. Дори да те подлудяват и оглушават така, те просто искат да ти привлекат вниманието или да видят как ще реагираш.

Огледала - любовта на бебчето към огледалата е свързана с тази към лицата. А отражението наистина е интригуващо за тях – от начало те не осъзнават, че гледат себе си. Чак 18-месечното дете разбира, че малкият, който им прави гримаса отсреща, е самият той.

Големите деца - бебетата са запленени от малко по-големите от тях деца. Причината да ги привличат е, че гласчетата им са все още пискливи и подобни на тези на малките; Затова и възрастните, когато се глезят на някое бебче, започват да говорят с не по-малко писклив глас. Също така те си приличат с по-големите дечица по тялото, големите очи, бузките и широкото чело. А и да не забравяме, че по-големите деца кипят от енергия, което привлича мъниците.

Бижута - всичко блестящо и дрънкащо хваща окото на бебето. 4-месечните бебчета са много любопитни и си падат по висящите бижута. Пазете си накитите, защото точно в този период малките започват да лапат всичко, приближило се до устата им.

Дистанционното - многото бутончета и магически активират любимата играчка на мама и татко – телевизора. Всеки предмет, използван от родителите, е интересен за бебето: телевизор, телефон, компютър. Тази тенденция се засилва, когато бебето стане на 18 месеца и започне да имитира твоите действия.

Гъдилкане - около 4-6-месечните сладури започват да се усмихват или да се кикотят при всяко гъделичкане. А смехът винаги ще ви сближи с малкото.

Забавни рими - римуваните думички са необичайни за децата и те веднага реагират със смях на необичайните звуци.

Четириноги другарчета - животните оказват вълшебен ефект на бебетата. Детето се чувства добре с непознатите му същества. Те са живи, мърдат – много по-забавни са от играчките, както и непредвидими.

/29

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове