Нетаняху иска спиране на парите за палестинските територии след убийството на израелско момиче

Нетаняху иска спиране на парите за палестинските територии след убийството на израелско момиче - картинка 1

В Израел подготвят законодателни промени, чрез които да се сложи ръка върху средствата на терористите

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заплаши със спиране на средства за палестинците. Поводът бе убийството на израелско момиче, предаде АФП. 

Той е притискан от различни кръгове да вземе мерки срещу непрекъснатото насилие от палестинска страна. Сред най-активните изразители на това мнение е образователният министър Нефтали Бенет. 

Тел Авив съобщи, че се подготвят законодателни промени, чрез които да се сложи ръка върху средствата на терористите. 

 

Също така се припомня, че част от данъците на Израел са предназначени за палестинските територии. 

За убийството на 19-годишната Ори Ансбахер вече има задържан. Това е 29-годишният палестинец Арафат Ал-Рафая, който е признал, че действал по терористични подбуди - набелязал жертвата единствено заради нейния произход.

Изреалският премиер Нетаняху присъства на бдението в дома на семейство Ансбахер. Бащата на Ори е равин, което засилва натиска върху правителството откъм религиозните парти в Кнесета.

Припомняме, че през януари Нетаняху спря пари, идващи от Катар. Това е трети транш от средства, предназначени за размирните палестински територии в Газа.

Те трябва да поемат заплащането на държавните служители и разходи за гориво. Там обаче насилието е всекидневно и израелските военни често стават мишена на нападения и по време на многохилядните палестински протести по границата.

Тел Авив вини Хамас за размириците, а самото движение открито призовава към нападения срещу Израел.

 

Миналата година Тел Авив не успя да прокара резолюция срещу Хамас в ООН, но обяви за успех самото гласуване на такъв документ.

Припомняме, че последната вълна на насилие започна през март миналата година и продължава и до днес

Допълнително обтегна отношенията решението на някои държави да признаят Йерусалим за столица на Израел, след като за него спорят и палестинците.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове