Нетаняху иска съдъбен имунитет, отлага процеса си с месеци

Нетаняху иска съдъбен имунитет, отлага процеса си с месеци - картинка 1

Парламентът едва ли ще вземе решение до 2 март, когато са изборите

Израелският премиер Бенямин Нетаняху ще поиска от парламента да му предостави съдебен имунитет срещу трите обвинения в корупция, пред които е изправен, предадоха Ройтерс и ДПА, цитирани от БТА. Досега той отхвърляше възможността да направи това.

70-годишният политик ще поиска временен имунитет, за да докаже невинността си пред съда.

 

Според израелското право един процес не може да започне, след като е отправено искане за имунитет. Това означава, че евентуалното дело може да се забави с месеци, отбелязва Ройтерс. Силно разделеният израелски парламент едва ли ще успее да вземе решение по искането преди насрочените за 2 март нови избори.

Основният съперник на Нетаняху, Бени Ганц от партията "Синьо и бяло", заяви, че това е "тъжен ден за Израел" и обвини премиера, че се интересува само от себе си, а не от бъдещето на държавата.

"Нетянаху знае, че е виновен", подчерта Ганц.

Израелският премиер е обвинен от главния прокурор Авихай Манделблит в корупция, измама и злоупотреба със служебно положение.

 

Това е първият случай на министър-председател на Израел, обвинен, докато е още на власт. Нетаняху вече е най-дълго управлявалият министър-председател и е фигурата с надмощие в израелската политика в последното десетилетие. Той отрича да е извършил нещо нередно и нарича разследванията "лов на вещици".

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове