Невъзможно: За 18 години - само 1,3 милиона строителни такси за район Триадица?!

Невъзможно: За 18 години - само 1,3 милиона строителни такси за район Триадица?! - картинка 1

Димитър Божилов за скандално малката сума, събрана от общината

Попитах район Триадица как се оползотворяват парите, събрани от строителство в кв. Манастирски ливади- изток и какъв е размерът на събраните такси и налози. Отговорът ме озадачи - за 18 години са били събрани около милион и триста хиляди лева?! 

Това споделя Димитър Божилов от Демократична България, който ще се кандидатира за кмет на район Триадица. На 30 юли той изпратил няколко въпроса по Закона за достъп до обществена информация до сегашния кмет на района и вчера получил изненадващо невъзможен отговор.

"За останалите отговори трябвало да почакам още. Но и този е скандален!
Таксите за разрешително за строеж може да достигнат хиляди левове. При темповете на застрояване на Манастирски ливади или има грешка в десетичната запетая или ми е подадена информация за разрешителните за строеж, издадени само от главния архитект на района. Което е далеч от предмета на зададения от мен въпрос. Ще изчакам отговорите на всички въпроси",
споделя Божилов.

Очевидното, което според него няма как да се скрие, е, че отдалечените квартали на Триадица се застрояват безразборно, парите се събират, но общината не предриема адекватни мерки за подобряване на публичните пространства и за улесняване живота на хората, които живеят там.

"Ще сме в това положение, докато законът не децентрализира местните бюджети, включително на районно ниво - да отстоява, да изисква, дори да се конфронтира, ако трябва, - парите на гражданите от неговия район да се върнат там, откъдето са взети. И да се превърнат в нещо необходимо, полезно и красиво", добавя той. 

Вижте ТУК от какво управление се нуждае един столичен район, според Димитър Божилов.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове