Невъзможното превъзпитание на престъпниците

Невъзможното превъзпитание на престъпниците - картинка 1

Мизерията в затвора озлобява

5/Днес омбудсманът Мая Манолова излез с доклад на институцията на база извършени 66 проверки в места като затвори, арести, психиатрии, бежански центрове и интернати за деца и възрастни.

Ние ще се спрем обаче на информацията, свързана само с условията, в който живеят затворниците на България.

Но, какво всъщност показаха тези данни? С една дума – действителността.  Женският затвор в Сливен – кошмар за всички българки, изтърпяващи лишаване от свобода.  В контекста на „женския празник” Манолова обърна особено внимание на резултатите от нейните проверки в сливенския затвор. Според нея там условията са унизителни и нечовешки, като 237-те жени, излежаващи присъди, са поставени в условия на изолация и са откъснати от близките си. Манолова смята, че е необходимо да се открият женски отделения в още поне един-два затвора в страната, за да може жените да са настанявани максимално близо до града, в който е постоянният им адрес и съответно и техните деца.

Колкото и невероятно да звучи, в сливенския затвор няма санитарни помещения, а обща баня с 4 души е предназначена за 30 жени едновременно – режимът на топла вода им позволява по 20 минути веднъж дневно.

От институцията на омбудсмана са наясно, че условията в повечето български затвори съвсем не са по-добри. Проверките са потвърдили и около 30-40 % по-високи цени на всички продукти в затворническите лавки на фона на стандартните магазини.

Един телефонен разговор например в сливенския затвор струва 23 стотинки на минута, докато мобилните оператори го предлагат за 5 стотинки на минута.

Това е недопустимо в една държава-членка на ЕС. Знаем, че условията в българските затвори са ужасни и че повечето от нас мислят, че това се полага на престъпниците, защото все пак не се отишли на курорт. Но знаете ли, от психологична гледна точка, отвратителните условия озлобяват престъпниците още повече. Ще зададем въпроса: Каква е функцията на затвора като институция? Отговорът е следният: Той  трябва да превъзпита прегрешилия, като го изолира от обществото за определен период от време.

Факт е, че един престъпник няма да осъзнае вината си, ако „изживява“ присъдата си като скот…

Ще кажете: да, но той е убиец или крадец. Заслужава да живее в такива условия. Това е наказанието! Ако погледнем затворите във Финландия и Дания, ще разберем как се превъзпитават престъпници. Все пак, там криминалните престъпление са в пъти по-малко от колкото при нас.

Значи може….

Знаете ли ,че в момента затворниците, които са с добро поведение, не могат да получат по-леко наказание или предсрочно освобождаване, тъй като са изцяло в ръцете на ръководството на затвора. Затова те и губят стимул, да променят поведението си. Да не говорим, че половината от затворниците стават наркомани именно, след като влязат в затвора. Явно, нещо е сбъркано и трябва да се направи нещо, за да се промени ситуацията.

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове