Никола Тесла в цитати

Никола Тесла в цитати - картинка 1

И все пак Тесла не би бил луд гений, ако не притежаваше пълен комплект странности

"Не мисля, че има по-голямо тръпка, която може да премине през сърцето на човек, от тази на изобретателя, в момента в който вижда ново творение в ума си, превръщащо се в успех... такива емоции карат човек да забрави храна, сън, приятели, любов, всичко." 

 „От всички неща, най-много обичах книгите.“

 Всички сме чували за ексцентричните луди гении, способни да направят невъзможното възможно и да създадат какви ли не щури изобретения в лабораториите си. За разлика от повечето такива гении обаче Никола Тесла не е част от някой фантастичен роман, а олицетворение на този образ в реалността.

 „Днешните учени мислят задълбочено, вместо да мислят ясно. Човек трябва да бъде с разума си, за да мисли ясно, но може да мисли задълбочено и да е доста луд.“

"Нашите добродетели са неразделни от нашите недостатъци, точно както силата и материята. Когато се разделят, човек спира да съществува." 

 

Математиката и науките му били много интересни от ранна възраст и Никола си бил поставил за цел да стане инженер, но постоянно бил потискан от желанието на баща си да бъде свещеник като него.

За първи път, обаче, бъдещият изобретател се сблъскал с електричеството докато галел котката си и забелязал, че в тъмното проблясват видими искри. Това дълбоко погалило любопитството му и станало повратна точка в живота му - искал да разгадае мистерията на електричеството.

 „Сетивата ни позволяват да възприемем само миниатюрна част от външния свят.“ 

„За известно време напълно се отдадох на удоволствието да си представям машини и да измислям нови форми. Беше най-пълното умствено състояние на щастието, което съм изпитвал в живота си.“

На 17 години Тесла се разболява от холера и баща му, православен свещеник, обещава, че ако оживее, ще му позволи да учи за инженер в Австрийското политехническо училище.

За щастие на младежа, той оживява и мечтата му става реалност. Започва да учи механично и електрическо инженерство. 

„Битките между хората, както и между правителства и нации, неизменно са резултат от неразбирателства в най-широкия смисъл на думата. Неразбирателствата винаги са причинени от неспособността да се оцени чуждата гледна точка.“

 „Всички сме едно.“

  Тесла знаел 8 езика, можел да запомня цели книги и след това да ги рецитира, както и да измисля сложните си изобретения в ума си и да ги строи, без да има нужда от записки.

 „Макар и свободни да мислим и действаме, ние сме обвързани заедно, като звездите в небесата, с неразделни връзки. Тези връзки са невидими, но ние можем да ги усетим.“

  Ако можеш да се сетиш за някое готино изобретение, вероятно той е допринесъл за неговото съществуване. Достъпно електричество у дома? Тесла. Хидроенергетика, радиото, роботи? Тесла, Тесла, Тесла.

Рентгенови фотографии, електрически генератори и мотори, запалителни свещи, дистанционно управление, флуоресцентни светлини? Познай.

 „Ученият човек не се стреми към незабавен резултат. Той не очаква напредничавите му идеи да бъдат посрещнати с готовност. Неговата работа е като на сеяч – за бъдещето. Неговата отговорност е да положи основите за тези след него и да им посочи пътя. Той живее, труди се и се надява.“

„Оставете на бъдещето да каже истината и оценявайте всекиго по неговата работа и заслуги. Настоящето е тяхно; бъдещето, за което наистина работих, е мое.“

 Сигурно ще си помислиш, че такъв гений е изживял последните години от живота си богат и известен. За съжаление не е така. Тесла е живял във време, когато светът е изисквал практични и доходоносни резултати. За какво му е притрябвала на някого радио астрономията, след като всички искат електрически крушки и микровълнови печки?

 „Може би е хубаво това, че в сегашния ни свят революционните идеи и изобретения, вместо да бъдат подпомогнати, са срещнати с възражение и лошо отношение – заради желания, лични интереси, глупост и незнание; преминават през изпитанията, през безсърдечните мъки на комерсиалното съществуване. Така всичко велико от миналото е било осмяно, обвинявано, потискано – само за да се издигне още по-могъщо и триумфално от борбата.“

И все пак Тесла не би бил луд гений, ако не притежаваше пълен комплект странности. Той е висок около 190см и тежи само 64 кг. Винаги е съвършено облечен, но не носи никакви бижута или украшения. Очите му са сиво-сини. Притежава фотографична памет и владее осем езика. Самият той твърди, че никога не спи повече от 2 часа. Има случаи когато работи в лабораторията си в продължение на 84 часа без почивка. Ексцентричната натура на Тесла става причина за множество слухове. Любителите на конспиративни теории считат, че ЦРУ засекретява голяма част от неговите разработки и че до ден днешен ги скрива от научната общественост.

В своята автобиография Никола Тесла сам описва своите необичайности и страсти. Една от тях е играта на билярд. Друга е неговата антипатия към обици, особено със скъпоценни камъни. Мирисът на камфор му създава неприятно чувство. Той брои стъпките си при ходене и изчислява обема на купата със супа или чашата кафе. Характерът на Тесла не му позволява да работи в колектив. Той никога не се жени, но въпреки това се ползва с голяма популярност сред жените и много от тях са влюбени в него. 

 „Индивидът е временен, раси и нации идват и си отиват, но човекът остава. В това лежи дълбоката разлика между индивида и цялото.“

 Никола Тесла е роден в Смилян, тогавашната Австро-Унгарска империя, на 10 юли 1856 г. Родителите му били сърби. Умира в Ню Йорк на 7 януари, 1943 г.

 

 

Източник: wishbox.org

/35

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове