Николай Колев-Босия продължава гладната стачка и отказва някой да прави избор вместо него

Николай Колев-Босия продължава гладната стачка и отказва някой да прави избор вместо него - картинка 1

Босия започна протеста си на 13 юни с искане на оставката на транспортния министър Ивайло Московски заради корупция в издаването на шофьорски книжки и паралелно с това - разпускане на парламента

Близо два месеца след началото на гладната си стачка, на 54-ия ден, Николай Колев-Босия казва, че не иска никой да прави избор вместо него. Няколко пъти се е опитвал да изгони реанимобила пред блока си, който стои там по нареждане на премиера Бойко Борисов, пише "Дневник".

По случая бе сформирана временната комисия в парламента, която проведе две заседания, но предвид лятната ваканция на депутатите и напредване на времето на гладуване надали ще се събира пак, обясни общественикът Пламен Даракчиев, който е във връзка с гладуващия поет. Николай Колев-Босия започна протеста си на 13 юни с искане на оставката на транспортния министър Ивайло Московски заради корупция в издаването на шофьорски книжки и паралелно с това - разпускане на парламента.

"На последното заседание на временната комисия председателят докладва събраните данни от прокуратурата и транспортното министерство. Основното твърдение беше, че данните на Колев са стари - от 2015 г. Един от експертите, помагащи на Колев - Кънчо Димитров, обаче опроверга депутатите. Още повече че в изложението имаше информация за миналогодишните арести през юни в ДАИ. След атака от гражданите, присъстващи на заседанието на комисията, мненията на членовете ѝ се разцепиха. Двама депутати - от БСП и "Воля", поискаха да се изслуша транспортният министър. Това, струва ми се, вече не е от кой знае какво значение - дали и кога ще заседават пак. Освен това Босия няма да спре да гладува и след оставка на Ивайло Московски", смята Даракчиев.

Той допълни, че депутатите в комисията са наблегнали на това, че с въвеждането на новата система за изпити на кандидат-шофьорите - с камери и бели стаи, всичко било приключено. От другата страна обаче подчертали, че човешкият фактор остава важен.

"Аз съм казал, не мога да си отменям думите за разлика от т.нар. българските политици. Аз държа на думата си", така Колев обяснява продължаването на глада вече 55-ти ден. Казва, че няма намерение да ходи в болницата и не се е срещал с никого от управляващите. Такава среща би била самоубийствена за представителите на властта, коментира Колев и заради това не очаквал нищо подобно.

"Духовно се чувствам прекрасно. Духът ми владее тялото ми, мисълта ми. Нямам проблеми нито с паметта, нито с каквото и да е", обяснява състоянието си Колев.

Казва, че няколко пъти е направил "строга забележка" на паркирания пред блока му вече повече от 16 дни реанимобил.

"Предупредих ги, че ако не го махнат, ще се прехвърля да живея временно на друго място, където те няма да знаят. Един реанимобил означава спасени хора. Като са го тръснали пред мен - да си вардят задника от една страна, от друга да докажат, че съм симулант. Това не може да са нормални хора. Знаете ли колко струва поддръжката на един реаномобил денонощно да стои пред един дом. Това са лекар, шофьор и медицинска сестра", продължава той.

И допълва: "Какви са те, че да ми управляват живота. Не може премиерът да решава аз от какво се нуждая. Че ако той слагаше по един на всеки човек... аз даже нямам опасност за живота все още. Да се слага по един реанимобил - това никъде го няма."

Колев казва, че в края на юли си е направил експеримент, като отишъл в правителствената болница "уж за преглед". По думите му там лекарското становище не е било взето предвид. То гласяло, че гладуващият има общо влошаване на всички базови показатели.

"Заключението, което минава за лекарско и според което аз съм в прекрасно състояние и само дето не тропам ръченица, бе написано от пресслужбата на болницата", заяви Колев.

Обяснява, че негов приятел лекар ще го прегледа. А на въпрос дали очаква оставки заради протеста му той обясни, че не очаква нищо - "не може да се чака от глупави хора умни постъпки".

Лекари коментират за изданието, че обикновено човек може да издържи без храна между 20 и 30 дни. Най-продължителната гладна стачка е на ирландски политически затворник Терънс Максъни, чиято 74-дневна стачка завърши със смъртта му през 1920 г.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове