Николай Слатински: Така не се прави, демокрацията е в опасност!

Николай Слатински: Така не се прави, демокрацията е в опасност! - картинка 1

Въпросът не е имало ли е подкуп или не е имало. Така, както направи днес властта, се прави в тоталитарните държави

От ума ми с огромна тревога не излиза безумността на вчерашната показна акция с ареста...
Махаме това, че властта в трите й не сдържащи и не контролиращи се една друга, а работещи в унисон и взаимно улесняващи се форми - изпълнителна, съдебна и законодателна, се превърна в развъдник на зловеща корупция, а извършва като по сталинско време наказателна репресия по един отделно взет случай и като по гьобелски включва медии за масово ошашавяне...

 

Махаме и това, че този злостно неевропейски акт се случва точно когато страната ни е европредседател....
Махаме и това, че посланието към всеки, който не внимава в нарисуваната от властта картинка, е ясно - ще ти разкажем играта, ще ти разкатаем фамилията, ще те съсипем като човек и ще ти подлудим семейството, близките, родата и приятелите...
Аз се питам за друго - като ни захвърля в едно ново средновековие по такъв мракобесен начин, властта наистина ли е толкова самозабравила се, наистина ли е толкова зле вече с интелекта, че да вярва, че номерът й ще мине и обществото ни целокупно ще клекне, ще се смири и ще се уплаши до загуба на ума и дума? 


Ах, да, Той ще слезе от геостратегическия си Олимп и ще се спусне от геополитическото си Седмо небе и театрално ще ни каже и покаже, че е много възмУтен и силно огОрчен от това безобразие, като се разграничи най-невинно от подобен нелеп антикорупционен театър...
Но дали Той ще разбере, че цялото Му управление създава базата за надстройката, която върши подобни безобразия. И вече държавата Му е отишла опасно далеч по този път, от който някой ден Той няма да може да се завърне и ще бъде невъзможно да тръгне отново в единствено вярната посока - към модерна; европейска, нормална и демократична България!
Соцът изтрая 45 години. Постсоцът - 30. Страх ме е да си помисля какво може да дойде сега и колко години ще търпим неговия гнет...

Ако властта не мразеше четенето на мъдри книги и не го смяташе за занимание на неудачници, аутсайдери и голтаци, щях да й препоръчам книгата на един от най-големите философи на 20 век Мишел Фуко "Надзор и наказание".

А на граждански активните и загрижени все още за България български граждани бих казал: 
- Сестри и братя, проблемът вече наистина не е ляво-дясно, социално-либерално, синьо-червено, филско-фобско, 
проблемът на България е само един в момента:
Демокрацията е в опасност! 
Ние заедно трябва да спасим демокрацията, а после да се борим един с друг и да си мерим идеите и идеологиите. Защото като ни унищожат докрай демокрацията, ще се заемат с нас - заедно и поотделно. И не е въпросът на нас какво ще ни се случи тогава, а какво ще стане с България. И по-точно - какво ще остане от нея...

 

Наистина не разбирам вече мнозинството хора!
И то не донякъде - напълно не ги разбирам.


Въпросът не е имало ли е подкуп или не е имало. В демократичните държави това се доказва от компетентните институции за доказване и се наказва от компетентните институции за наказване.
Въпросът в момента е друг. Така, както направи днес властта, не се прави! НЕ СЕ ПРАВИ - в демократични държави. В авторитарни се прави. В тоталитарни се прави, в управляеми демокрации (сиреч де юре демократични, де факто не демократични) се прави. В псевдодемокрации (сиреч фасадно-процедурни имитации на демокрация) се прави. Но в демократични държави не се прави. 


А демокрацията, уви, е като бременността. Или си, или не си. Или си демократична държава, или не си. Малко демократична държава не е демократична държава, поради простия факт, че когато си малко демократична държава, значи си много недемократична държава.
Държава, която прави това, което не се прави в демократична държава, не е демократична държава. Тя е нещо друго - може да е авторитарна, може да е тоталитарна, може да е с управляяема демокрация, може да е псевдодемократична държава. Във всичките тези държави в една или друга степен е без значение има ли вина, там на практика всеки може да стане жертва на подобна разправа, да бъде унижен, да бъде смазан, да бъде репресиран, да бъде унищожен. Важното е само едно - на кого ще се спре рулетката на насилието. И няма никаква гаранция, че утре тя няма да се спре на всеки един от нас - тези, които не се нравят на властта, не я устройват, не спират да й казват истината в очите или просто не й се подчиняват.
Днешното недемократично безобразие не оставя никому оправдание - не чух, не видях, не разбрах, това за мен не се отнася, с мен това не може да се случи.
Предупредени сме. После да няма олеле!
Олеле, я....

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове