Николай Василев: По-добре да няма държавни банки, раздават кредити на свои хора

Николай Василев: По-добре да няма държавни банки, раздават кредити на свои хора - картинка 1

Банката е донор на българската едра олигархия, заявявиха от Демократична България

По-добре да няма държавни банки. С каквото и добри намерения да бъдат създадени те, накрая винаги се получава едно и също. Превръщат се в политически орган, заяви бившият икономически министър Николай Василев пред бТВ. 

Той коментира скандалния заем за 75 милиона лева, отпуснат от ББР на колекторска фирма и поисканата оставка на управителя на банката Стоян Мавродиев. 

Василев добави, че държавните банки не са за подкрепа на стотиците хиляди малки и средни предприятия, а за даване на кредити на конкретни хора. 

Кредити за бизнеса и хората може да има и без държавна банка, подчерта бившият икономически министър. 

Василев заяви, че мярката за безлихвени кредити е вид подкрепа за началото на кризата и добави, че България се справя изненадващо добре, спрямо други по-богати държави. 

Той добави, че подкрепя мярката "60/40" в новия й вариант, в който държавата поема и социалните осигуровки и обясни, че сега държавата поема 2/3 от разходите на един работодател за едни служител. 

"Критиците казват - дайте държавата да плати 100% от разходите на бизнесите, но това не е много конструктивно. Ако един работодател дори с 2/3 подкрепа не иска да задържи работника си, то той няма да го направи и при пълна подкрепа", категоричен е Василев. 

 

България през много от предишните години имаше излишъци и сега сме в добро финансово състояние. Имаме пари. Трябва да свикнем, че ще има нова криза, добави бившият министър. 

По думите му за последните 4 години средната работна заплата се е вдигнала с 40% и за този период е трябвало хората да заделят пари, защото предстои възнагражденията да започната да намаляват. 

"2008 г. като член на тогавашното правителство бях против изхарчването на 3 млрд. лева излишък, защото могат да потрябват за бъдещи години с криза. Тя дойде година по-късно", обясни Василев. 

През декември миналата година изхарчихме 6 млрд, но не мога да ви кажа за какво. Сега щяха да са ни в помощ, категоричен е финансистът. 

Той допълни, че имаме възможност да вземем кредит и заяви, че е най-лесно е да се вземат милиарди и да се изхарчат, по-трудно е да се спестят милиарди от държавния бюджет.

Бих предложил да се направи мораториум за купуване на луксозни кори от институции. Може една година да си караме старите коли, подчерта Василев. 

Телевизионното гилотиниране на Стоян Мавродиев е бягство от политическа отговорност. Това се казва в позиция на "Демократична България" повод отстраняането на Мавродиев и ръководството на Българската банка за развитие (ББР). То бе обявено от премиера Бойко Борисов вчера.

 
 

От формацията изтъкват, че в последните години ББР е донор на българската едра олигархия. А не е инструмент за подкрепа на малкия и средния бизнес. В "Демократична България" смятат, че за да се върне доверието на обществото към банката, то оставки трябва да подадат и министрите Владислав Горанов и Емил Караниколов. В противен случай има опасност начело на банката да застане "нов сламен чове на сараите".

"Демократична България" бе единствената политическа формация, която излезе с позиция по скандала с даването на заем на колекторска фирма от страна на ББР.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове